ipv Delft

Plaatsen steiger vindt al over twee weken plaats

Op dinsdagavond 1 oktober vond er in Café de Haven in Roelofarendsveen een informatiebijeenkomst plaats over het plan om een steiger met uitkijktoren te plaatsen in het Braassemermeer. Tijdens de bijeenkomst kwam onder andere naar voren dat het plaatsen van de steiger al over twee weken op de planning staat.

“Verbazingwekkend”
Tijdens de informatiebijeenkomst, waar ruim 35 buurtbewoners aanwezig waren, verontschuldigde de wethouder zich meerdere malen voor het gebrek aan communicatie van het plan naar de bewoners toe. Met behulp van een externe gespreksleider wordt duidelijk dat de werkzaamheden voor de steiger met uitkijktoren al gepland staan voor half oktober. “We waren nogal geschokt en verbaasd over dit nieuws. Dit was ons helemaal niet bekend. Heel apart dat ze van plan waren om zonder te communiceren te gaan starten met de uitkijktoren.”

Buurtbewoners zijn voornamelijk niet te spreken over de communicatie, wat vorige week al duidelijk was toen een buurtbewoner zijn verhaal deed. “De gemeente had beter moeten communiceren en de bewoners bij het plan moeten betrekken. Niemand is tegen de ontwikkeling van het gebied, maar zorg wel dat dit in overleg gebeurd. Hierdoor zou het draagvlak voor het plan ook groter zijn geweest.” Ook de hoogte van de steiger (4m) is een discussiepunt: dit zou gevaarlijk kunnen zijn voor de jeugd die veel op die locatie te vinden is. “Het lijkt alsof ze hier helemaal niet over hebben nagedacht.”

Snel bouwen om geldredenen
Een ander punt dat ter discussie stond was het geld dat de gemeente beschikbaar heeft gesteld voor het project. In totaal gaat het project € 350.000 kosten. Hiervan wordt 75% vergoed door verschillende fondsen, maar 25% van het bedrag moet door de gemeente worden betaald.

De wethouder verzocht buurtbewoners tijdens de bijeenkomst om geen bezwaar in te dienen tegen het plan. De reden? Dan zou de subsidie van de fondsen wegvallen. “Een van de aanwezigen vroeg of dit een dreigement was, waarop ze antwoordde dat dit nu eenmaal de feiten zijn. Dat vonden wij nogal een bijzondere uitspraak.”

Daarnaast zijn buurtbewoners het niet eens met de manier waarop de gemeente het geld besteed. “Moeten we als gemeente wel willen dat het geld wordt besteed aan een landmark? Wij zitten daar niet op te wachten. Dit zou veel beter in iets anders kunnen worden geïnvesteerd.”

Laatste redmiddel
Ondanks het inhuren van een externe gespreksleider als bemiddelaar, overwegen de buurtbewoners bezwaar te maken tegen het plan. Het Braassemermeer blijkt geen eigendom te zijn van de gemeente is, maar van de overheid. De gemeente heeft de vergunning verleend zonder dit aan te vragen bij het rijk. De verkregen vergunning kan daarom mogelijk onwettig worden verklaard. Dit zou volgens de bewoners ’een laatste redmiddel’ kunnen zijn om de snelle bouw tegen te houden.

“De gemeente kan twee kanten op gaan”, vertelt een buurtbewoner. Ze kunnen het plan door laten gaan en nog eens zeggen dat het hen spijt, of ze komen erop terug omdat ze zich hebben vergist in het draagvlak en te kort zijn geschoten bij de communicatie naar bewoners toe. Dit laatste zou hen sieren.”

 

 


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.