Plan om druk bij eigenaren van karakteristieke panden te verlagen zorgt voor verdeeldheid

In januari 2020 heeft de gemeenteraad besloten uitvoering te willen geven aan een nieuw erfgoedbeleid. Door de huidige lijst om te ruilen, moeten er minder regels komen voor de eigenaren en meer mogelijkheden in aanpassing van het object. Meerdere partijen hadden hier echter hun bedenkingen bij.

Met de wijziging kunnen de gemeentelijke monumenten en beschermde dorpsgezichten worden gekenmerkt als karakteristiek pand/object en karakteristiek gebied. Dit betekent dat de lijst met gemeentelijke monumenten verdwijnt en er een losser systeem voor in de plaats komt. Hiermee zouden belemmeringen en extra kosten voor pandeigenaren verleden tijd zijn.

De CDA-fractie vraagt zich af of de gemeente niet meer invloed moet houden op de monumenten en beschermende dorpsgezichten. Jan van der Geest van de VVD liet tijdens de raadsvergadering weten dat de eigenaren juist blij zijn met hun monument, waarop Fred Zoetendaal (Samen voor Kaag en Braassem) met het argument kwam dat er ook eigenaren zijn die niet goed voor hun monument kunnen zorgen.

Vanwege de vele onduidelijkheden en uiteenlopende meningen, kondigde Ronald Wesselink (CDA) aan om voor de volgende raadsvergadering met een motie of amendement te komen. Het idee is dat daarmee zowel meer invloed kan worden gehouden door de gemeente als dat het de druk op pandeigenaren verlicht.

VVD, D66 en Pro Kaag en Braassem zijn het wel eens met de nieuwe Erfgoedverordening.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.