Hanneke Vissers Fotografie - Patrick Deters in het Ghoybos

Pop-up theater blijft even wennen!

Dit jaar is 'Vroeger was alles… ' terug in het Ghoybos naast de A4 bij Leiderdorp. Deze verhalenvoorstelling met vertellingen van het mooie verleden van de gemeente Kaag & Braassem bestaat dit jaar voor de tweede keer.

Patrick Deters, ook wel bekend van Luid Kaag & Braassem en columns in 'Hier! in de Regio', is de rijke archieven ingedoken om de mooiste verhalen eruit te vissen en te vertellen. Dit alles onder genot van een kopje koffie of thee en een pauzedrankje die zijn ingrepen bij de prijs. De volgende voorstellingen zijn 22 en 24 juli!

Van wie ben jij er nou eigenlijk eentje? Deters schiet in de lach: “Dat is inderdaad de juiste eerste vraag! Mijn naam is Patrick Deters, in ben er eentje van Henk Deters, dat is er eentje van Gerrit Deters en Mia van Rijn en dat is er weer eentje van Theo Pijp. Geboren en getogen in Oude Wetering en een trotse inwoner van deze mooie gemeente!”

Nou ja, trotse inwoner, je trekt met de Oudejaarsconference altijd stevig van leer tegen de gemeente. “Ja, dat is helemaal waar, maar we hebben het gemeente bestuur, dus de mensen van het college en de raad, en daar heb ik zeker een mening over hoewel ik blijf volhouden dat ze het ongetwijfeld met de beste intenties doen. Maar als ik het over de gemeente heb dan heb ik vaker over de mooie samenvoeging van 11 dorpen in deze mooie regio. We hebben water, we hebben velden, we ruimte om te wandelen en fietsen en we hebben echt een mooie geschiedenis.”

En die geschiedenis vertel je in de voorstelling? “Ik probeer daar een paar mooie verhalen te vertellen ja. Vorig jaar hadden we over de galgenkade, ontstaan van Kaageiland etc, en dit jaar sta ik weer in het Ghoybos met 5 glimmende nieuwe verhalen. Over onder andere de eerste burgemeester van Alkemade, dat leek me wel passend met het vertrek van Marina en de komst van Astrid maar ook over het ontstaan van Rijpwetering en de Vergulden Vos. En er komt ook nog wel ergens een moord aan bod.”

Wat is dat Pop-theater nou eigenlijk? “Goede vraag, we, want ik doe dit samen met de mensen van het ghoyhuys die de bezoekers van koffie, thee en een pauzedrankje voorzien, vonden het moeilijk om met deze rare tijden een lijst met data vast te leggen. Dus iedere week kijken we vooruit en bepalen de speeldata van de week erop op basis van de weersverwachting en beschikbaarheid. Maar mensen vinden dat toch nog wat moeilijk te vinden merken we. En helaas hebben we al een keer moeten afzeggen omdat er maar weinig bezoeker waren.”

Komt dat ook niet omdat je ook de podcast maakt? En de verhalen naderhand op de podcast komen? “Dat denk ik niet. Kijk, de voorstellingen zoals ik ze vertel tijdens de avonden in het Ghoybos zijn toch echt anders. De feiten blijven wel hetzelfde, maar het is toch heel anders als ik enthousiast aan het vertellen ben in een omgeving waar je vogels hoort fluiten, de wind hoort ruizen en je echt gefocust kan luisteren dan dat je even snel een podcast luistert in de auto of op werk. Dit is echt een lekker avondje uit. In het Ghoybos als het mooi weer is en niet te hard waait of in het ghoyhuys als het weer wat minder is.

Hoe kunnen bezoekers op de hoogte blijven? “Dat kan via of de website www.vroegerwasalles.nl, of ze kunnen zich op die website inschrijven voor de nieuwsbrief, dan krijgen ze de aankondigingen van de voorstellingen en de podcasts of ze kunnen de facebookpagina van Vroeger was alles volgen op https://www.facebook.com/vroegerwasalles. Daarmee blijven ze op de hoogte van alle speeldata”.


Meer nieuws

Politie gisteren 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.

Sport gisteren 11:48

Finaledag Kaag en Braassemcup bij ROAC

Ook dit jaar zal er door voetballend Kaag en Braassem weer gestreden worden om de Kaag en Braassem Cup. De opzet is dit jaar wel anders dan we gewend waren. 

Sport gisteren 07:19

Heemskerk door naar finale

Voor het eerst staat Femke Heemskerk in een individuele olympische finale. De 33-jarige zwemster uit Roelofarendsveen plaatste zich afgelopen nacht met 52,93 seconden als zesde voor de strijd om de medailles op de 100 meter vrije slag. Het was haar op één na beste tijd ooit op die afstand. 

Natuur en recreatie 28 jul. 2021 14:03

Hulp gezocht voor nieuw zwemstrand in Roelofarendsveen/Oude Wetering

Begin dit jaar is er een petitie, georganiseerd door een inwoner uit Roelofarendsveen, gehouden waarin werd opgeroepen om een zwemplek te ontwikkelen. Deze petitie is door 707 inwoners ondertekend. Hieruit heeft het college de conclusie getrokken dat er behoefte is om een nieuwe zwemplek te realiseren die ook geschikt is voor onze jongste inwoners.