PRO Kaag en Braassem wil lijst instellen met beeldbepalende panden

Onlangs lieten eigenaren van gemeentelijke monumenten weten dat zij veel belemmeringen ervaren door het monumentenbeleid. Lokale partij PRO Kaag en Braassem wil daarom dat eigenaren van monumenten meer vrijheid krijgen.

De gemeente Kaag en Braassem telt in totaal 97 gemeentelijke monumenten. Daarnaast staan er ook 63 rijksmonumenten. Veel eigenaren van de monumenten willen dat er wat wordt veranderd aan de gemeentelijke monumentenlijst, waarbij werd geopperd om de lijst volledig te schrappen. Inwoners hebben daarentegen de angst dat karakteristieke en oude panden uit de gemeente zullen verdwijnen.

Strenge regels, hoge kosten
Uit een gesprek dat PRO heeft gevoerd met eigenaren en bewoners van gemeentelijke monumenten, blijkt dat zij vooral aanlopen tegen de strenge regels en de hoge kosten. Zij laten weten geen voorstander te zijn van het schrappen van de lijst, omdat ze de beschermende status niet willen verliezen. Wel zijn ze van mening dat er iets moet veranderen.

Omdat PRO ziet dat bewoners worstelen met het huidige beleid, hebben PRO en VVD er samen voor gezorgd dat dit onderwerp op de agenda komt. PRO stelt daarom voor om een lijst op te stellen van beeldbepalende panden. “Op die manier hebben eigenaren meer vrijheid maar blijven ze wel de beschermende status houden”, laat de lokale partij weten. “Het vormt een eerste aanzet voor het aanpassen van het beleid.”

Samen om tafel zitten
Aan PRO Kaag en Braassem laten de eigenaren weten: “Als je samen een uur aan de keukentafel zit, weet je waar je aan toe bent. We hebben behoefte aan iemand met kennis over monumentale panden, die met afstand naar het project kijkt. Dan krijg je advies waarvan je soms denkt: ‘dat zou niet onze eerste keuze zijn’. Maar vaak blijkt dat dan toch het beste te zijn voor het pand en het aangezicht van het dorp. Soms kost het extra moeite, maar het dwingt je wel creatief na te denken. Daardoor kom je tot oplossingen die verrassend uitpakken.”

In de raad van 27 januari wordt hierover besloten. 


Meer nieuws

Overige gisteren 17:21

Woubrugge ziet naar elkaar om

Maudy Heemskerk, inwoonster uit Woubrugge, begon zich in december ongerust maken over eenzame mensen in haar dorp. Met die reden startte zij ‘Woubrugge ziet naar elkaar om.’

Advertorial Overige gisteren 15:33

Slecht weer bestaat niet, slechte regenkleding wel...

Niets zo veranderlijk als het weer in Nederland! Een regenpak is dan ook zeker geen overbodige luxe. Sterker nog, als je regelmatig buiten te vinden bent is een regenpak een onmisbaar item! Maar hóe waterdicht is jouw regenpak nou eigenlijk? En op welke manier kun je je regenkleding het beste onderhouden? Plutosport deelt alle ins en outs.

Coronacrisis in Kaag en Braassem gisteren 09:02

Grote stijging gevaccineerden rijksvaccinatieprogramma in Kaag en Braassem

Het is je vast niet ontgaan: Nederland is gestart met vaccineren tegen het coronavirus. Alleen wanneer de groep gevaccineerden groot genoeg is, wordt de bevolking goed tegen het virus beschermd. Om in te schatten waar men mogelijk tegen de meeste corona-vaccinatieweigeraars aan zal lopen, bracht het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C) de algemene vaccinatiegraad per gemeente in kaart. Zo ook voor onze gemeente.