Bruisend Brein Praktijk4Kids
Advertorial Voor Kinderen

Relatie tussen lichaam en geest – De Praktijk4Kids helpt

Er wordt steeds meer duidelijk over de relatie tussen het lichaam en mentale klachten. Vanuit De Praktijk4Kids wordt hier dan ook steeds meer op ingespeeld: eerst zorgen dat het lichaam in orde is en dan kijken wat er overblijft in het mentale stukje. Hiermee zet De Praktijk4Kids ook in op preventie van klachten. Belinda Herrewijn, eigenaresse van De Praktijk4Kids, vertelt hier meer over.

Invloed van het lichaam

‘’Wat we vaak zien bij kinderen die bij ons worden aangemeld, zijn problemen in het gedrag, gevoel of het leren. Wat echter niet zo snel gezien wordt, is wat lichamelijke klachten hierin doen en hebben gedaan'', begint Belinda Herrewijn. Door De Praktijk4Kids is een model ontwikkeld om de invloed van het lichaam ook mee te nemen in het bekijken van het klachtenbeeld van een kind. ''Als eerste wordt er naar het lichaam gekeken, denk aan motoriek, ziekten, allergieën, slaap, voeding en beweging. Dit is de bouwsteen voor de verdere ontwikkeling van een kind en beïnvloedt daarmee alle lagen die erbovenop komen: het gevoel van veiligheid, de prikkelverwerking, zelfbeeld, motivatie, executieve functies, enzovoort.''

Negatieve invloeden op het lichaam

Een aantal gebeurtenissen in het leven kunnen een negatieve impact hebben op het lichaam. Het gaat hierbij vooral om veel stress gedurende de zwangerschap, vroeggeboorte, keizersnede, geen borstvoeding krijgen, veel antibioticagebruik en eenzijdig eten. Deze factoren kunnen ook nog op latere leeftijd zorgen voor ontregeling in het lichaam, van waaruit ook het mentale stuk ontregeld kan raken. ‘’De ontregeling in het lichaam heb je helaas niet altijd door, maar mocht je kind een van bovenstaande factoren hebben meegemaakt én psychische klachten hebben, kan er een alarmbel gaan rinkelen.’’

Darm-brein as

‘’Een belangrijke rol is weggelegd voor de darmen. De darmen communiceren met je hersenen en andersom. Daarmee wordt ook al snel duidelijk dat vooral voeding invloed kan uitoefenen op hoe je je voelt, niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal.’’ Belinda Herrewijn heeft hiertoe Bruisend Brein opgericht, waar goed gekeken wordt naar wat je lichaam nodig heeft en hoe hierop kan worden ingespeeld, onder andere middels voedingsadviezen.

Onderzoek

Idealiter ziet Belinda Herrewijn gebeuren dat kinderen al preventief worden onderzocht op wat het lichaam nodig heeft, om klachten op lange termijn te voorkomen. Hierbij raadt zij de volgende volgorde aan:

  • Tussen 0 en 2 jaar een DNA-onderzoek. Hiermee kun je de aangeboren factoren van een kind onderzoeken en zien waar een kind risico op loopt. Je kunt daarmee al vroeg inzetten op bijvoorbeeld goede voeding, zodat je kind niet die klachten ontwikkelt waar hij/zij risico op loopt.
  • Tussen 2 en 4 jaar een microbioomonderzoek, ook wel ontlastingsonderzoek. Dit wordt voornamelijk aangeraden voor kinderen met buik-/darmklachten, ontstekingsgevoeligheid, eczeem, astma, kinderen die vaak verkouden zijn of kinderen die veel antibiotica krijgen of hebben gekregen. Met microbioomonderzoek wordt onder meer gekeken naar de omgevingsinvloeden waar je kind aan blootgesteld is/wordt en hoe je op basis hiervan nog beter in kunt zetten op wat je kind nodig heeft in bijvoorbeeld voeding.
  • Eventueel bij chronische klachten aanvullend onderzoek, zoals bloed- of speekselonderzoek. Hiermee kun je onder andere kijken naar vitamine- of voedingstekorten en de invloed van stress op het lichaam.

Behandeling

Doordat De Praktijk4Kids nauw samenwerkt met Bruisend Brein, wordt er standaard al vanuit een brede invalshoek naar kinderen gekeken, waarbij ook het lichaam wordt meegenomen. Mocht je nu iets extra’s voor je kind willen, kun je ook denken aan lichaamsgerichte behandelingen. Zo wordt er bij De Praktijk4Kids yogatherapie aangeboden, sensorische integratietherapie en lichaamsgerichte behandelingen voor trauma, hechting en andere ontwikkelingsstoornissen (Griefelen).

Contact

Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Neem eens een kijkje op https://www.bruisendbrein.nl/ of https://www.depraktijk4kids.nl/. Je kunt ook contact opnemen met karin@depraktijk4kids.nl.


Meer nieuws

Politiek 23 jun. 2022 12:01

Nieuwe wethouders beëdigd, afscheid van twee oude wethouders

Kaag en Braassem heeft een nieuw bestuur. Woensdagavond zijn Dolf Kistemaker (PRO), Gerben van Duin (PRO), Nick van Egmond (D66) en Yvonne Peters (VVD) beëdigd als wethouder. Op deze avond namen Petra van der Wereld en Inge van der Meer afscheid.

Evenementen 22 jun. 2022 10:30

Eindelijk weer feestweek in Oude Wetering

Traditiegetrouw is er in de eerste week van juli weer Feest! In Oude Wetering. Van 7 juli tot en met 9 juli staat Oude Wetering op zijn kop met allerlei activiteiten van Feest! In de Oude Wetering. Welke activiteiten er zullen zijn lees je hier.

Advertorial Gezondheid en welzijn 21 jun. 2022 16:11

Meer Casemanagers Dementie in de regio

Regionale ouderen- en thuiszorgorganisaties ActiVite, Libertas Leiden en WIJdezorg zien het aantal mensen met dementie toenemen. Daarom hebben ze de handen ineengeslagen bij het opleiden van een nieuwe lichting Casemanagers Dementie, die donderdag 16 juni het diploma ontving.