Rutte: ‘’Corona is niet voorbij, houd je aan de regels’’

Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid lasten vanavond een persconferentie in om een update te geven over de toename van het aantal coronabesmettingen. ‘’Een tweede lock-down hoeft niet te komen, maar dat gaat niet vanzelf.’’ Niet alleen komen er regionale maatregelen, ook landelijk worden de maatregelen aangescherpt.

Aldus Mark Rutte. ‘’Het virus is bezig aan een gevaarlijke opmars, het aantal besmettingen neemt al aantal weken toe. Onze boodschap is simpel: een tweede lock-down hoeft niet te komen, maar dat gaat niet vanzelf.’’ Volgens Rutte houden steeds minder mensen zich aan regels als de anderhalve meter afstand, thuisblijven bij klachten en drukte vermijden.

Daarom komen er nieuwe maatregelen, zowel regionaal als landelijk.

Regionaal

Burgemeesters en voorzitters van veiligheidsregio’s hebben hierbij een cruciale rol. Zij mogen experimenteren met bijvoorbeeld een lokale mondkapjesplicht, parkeergelegenheden beperken bij publieke plekken, het intensiveren van de handhaving, het inperken van nachtwinkels en horeca tot 00:00 uur en mogen zij het publiek bij sportwedstrijden beperken of zelfs verbieden.

Landelijk

Voor heel Nederland gelden deze laatste twee maatregelen, mits het aantal besmettingen blijft groeien. Voor nu zijn de volgende twee maatregelen landelijk erbij gekomen:

  • Introductieweken van aankomende studenten zullen zo veel mogelijk online plaatsvinden. Fysieke bijeenkomsten mogen alleen in kleine groepen, op afstand, zonder alcohol, tot 22:00 uur ’s avonds en met instemming van de burgemeester of de voorzitter van de veiligheidsregio.
  • Voor de horeca geldt naast de bestaande maatregelen dat bij de deur de naam en contactgegevens van klanten worden genoteerd. Regionaal kunnen horecagelegenheden zo nodig worden gesloten.

Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.