Plutosport
Advertorial Sport

Schaatsen, de leukste winter work-out!

Zodra de temperatuur richting het nulpunt daalt, stijgt bij veel schaatsliefhebbers de ‘schaatskoorts’. Nu het al een paar dagen vriest en het ernaar uitziet dat het de komende dagen ook nog ijzig koud blijft, is het natuurlijk tijd om je schaatsen uit het vet te halen!

Glad ijs

De laatste keer dat we op natuurijs konden schaatsen was in maart 2018, dit is dus alweer bijna drie jaar geleden! Het is dan ook niet zo gek dat je eerst even moet wennen aan het gladde ijs. Schaats even een paar keer heen en weer op een stukje ijs waar je al bekend bent, zo kun je warm worden, wennen aan de schaatsen en jezelf voorbereiden op het echte werk.

Tip: ga altijd (minimaal) met z'n tweeën op pad, zo kun je elkaar helpen als je in moeilijkheden komt.

Dé winter work-out

Een rondje schaatsen is niet alleen heel goed voor je humeur, maar ook nog eens voor je conditie en je beenspieren! Tijdens een uur schaatsen kun je zomaar 400 tot 600 calorieën verbranden, een ideale mix om het nuttige met het aangename te combineren dus. Met deze kennis hoef je je dan ook niet schuldig te voelen als je een tussenstop maakt bij de koek en zopie!

Tip: droog de ijzers na het schaatsen goed af en leg de schaatsen te drogen, zo voorkom je dat er roestplekken op de ijzers ontstaan en kun je zo lang mogelijk plezier hebben van je schaatsen!

Goed ijs

Op verschillende plekken in het land waait het vrij hard en daarnaast heeft het de afgelopen dagen natuurlijk flink gesneeuwd, de kans is dan ook groot dat het ijs niet overal goed genoeg is om op te schaatsen. Wist je al dat de kleur van het ijs veel over de kwaliteit ervan zegt? Een gelige kleur wijst bijvoorbeeld op een windwak en wit/lichtgrijs ijs is meestal vrij bros en zal gemakkelijk breken. Het sterkste en dikste ijs heeft meestal een zwarte kleur, maar het spreekt natuurlijk voor zich dat je altijd heel voorzichtig moet zijn met natuurijs. Vertrouw je het ijs niet? Wees dan verstandig, schuif je beschermers om de ijzers en kluun een stukje!

Tip: in het donker kun je slecht zien welke kleur het ijs heeft. Het wordt dan ook sterk afgeraden om 's avonds te gaan schaatsen.

Ik ga schaatsen en neem mee...

Een onbezorgd middagje schaatsen vraagt natuurlijk om een goede voorbereiding! Zorg ervoor dat je je warm genoeg aankleedt, maar niet té warm. Houd er rekening mee dat je tijdens het schaatsen flink op zal warmen, je wintersportoutfit zal waarschijnlijk veel te warm zijn en bovendien kun je hier niet zo gemakkelijk in bewegen. Afhankelijk van het weer kun je ervoor kiezen om een thermoshirt, een ademende sweater en een winddichte jas te dragen. Natuurlijk mogen een nekwarmer, muts en handschoenen ook niet ontbreken.

Mocht je het tijdens het schaatsen toch te warm krijgen, kun je er altijd voor kiezen om je jas, muts of nekwarmer uit te doen. Het is dan ook handig om een rugzak mee te nemen om je jas of overbodige accessoires in op te bergen. Tevens is het verstandig om in de rugzak een plastic zak om op te zitten, een boterhammetje en een thermoskan koffie mee te nemen, je weet immers nooit hoe ver het nog is naar de volgende koek en zopie!

Tip: is de schaatspret weer afgelopen? Laat je schaatsen dan slijpen voor je ze weer opbergt! Zo ben je helemaal ready en kun je de volgende keer dat er natuurijs ligt gelijk het ijs op.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.