Bibliotheek Rijn en Venen

Schoolkampioenen Voorleeswedstrijd lezen online voor

Ook dit jaar wordt de Nationale Voorleeswedstrijd georganiseerd voor alle kinderen van de groepen zeven en acht. Maar liefst 19 basisscholen uit de gemeentes Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop hebben voorrondes georganiseerd en hebben hun ‘schoolkampioen’ aangemeld voor de volgende ronde. Dit keer geen voorrondes in de Bibliotheek, maar online! Alle voorleeskampioenen mochten een filmpje opsturen, waarin ze een fragment uit een kinderboek voorlazen.

Juryleden Gerard van Gemert (kinderboekenschrijver uit Alphen), Margreet Kuitems (medewerker van de bibliotheek) en Marieke Roggeveen (journaliste) hadden de taak om alle voorleesvideo’s te beoordelen. 

Het digitaal jureren bleek ook veel voordelen te hebben: de jury kon fragmenten bijvoorbeeld meerdere keren bekijken om even te checken of een kind al dan niet ‘het publiek’ aankeek. Ook was de jury verrast door de creativiteit, alle deelnemers gaven een eigen draai aan hun voorleesfilmpje. Jurylid Margreet gaf aan dat ze regelmatig met een grote lach op haar gezicht aan het kijken en luisteren was!

Donderdag 4 februari vond vervolgens het juryberaad plaats in de bibliotheek aan de Aarkade. De beoordelingen werden vergeleken en besproken. Al gauw was de jury eruit en waren de drie winnaars bekend: Gijs Hoogervorst van basisschool Aeresteijn uit Langeraar, Evi Tange van de Immanuelschool uit Boskoop en Isabeau van Noppen van de Rehobothschool uit Boskoop

De uitslag zal op dinsdag 16 februari via een filmopname van het juryberaad (gemaakt door Peter Kwanten) verspreid worden over de deelnemende basisscholen.

De drie winnaars gaan door naar de volgende ronde, waarin bepaald zal worden wie de provincie Zuid-Holland mag vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale op 26 mei!


Meer nieuws

Politiek 23 jun. 2022 12:01

Nieuwe wethouders beëdigd, afscheid van twee oude wethouders

Kaag en Braassem heeft een nieuw bestuur. Woensdagavond zijn Dolf Kistemaker (PRO), Gerben van Duin (PRO), Nick van Egmond (D66) en Yvonne Peters (VVD) beëdigd als wethouder. Op deze avond namen Petra van der Wereld en Inge van der Meer afscheid.

Evenementen 22 jun. 2022 10:30

Eindelijk weer feestweek in Oude Wetering

Traditiegetrouw is er in de eerste week van juli weer Feest! In Oude Wetering. Van 7 juli tot en met 9 juli staat Oude Wetering op zijn kop met allerlei activiteiten van Feest! In de Oude Wetering. Welke activiteiten er zullen zijn lees je hier.

Advertorial Gezondheid en welzijn 21 jun. 2022 16:11

Meer Casemanagers Dementie in de regio

Regionale ouderen- en thuiszorgorganisaties ActiVite, Libertas Leiden en WIJdezorg zien het aantal mensen met dementie toenemen. Daarom hebben ze de handen ineengeslagen bij het opleiden van een nieuwe lichting Casemanagers Dementie, die donderdag 16 juni het diploma ontving.