PI Alphen
Advertorial Overige

Simon: “De kans om een vak te leren, brengt mensen in beweging”

Simon had meerdere banen bij Dienst Justitiële Inrichtingen. In 2001 begon hij op de Meldkamer. Later werkte hij bij Binnenkomst Afdeling Delinquenten en de Dienst Vervoer en Ondersteuning. In 2018 werd hij arbeidsbegeleider bij de Penitentiaire Inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn. “Dat is echt mijn ding. Op de werkzaal heb ik met de meesten goed contact. Mooi als ze mij op hun laatste dag een hand geven en me bedanken voor de leuke tijd. Daar doe ik het voor.”

Aan draaideurgedetineerden heeft Simon een broertje dood. Hij wil gedetineerden met succes laten terugkeren in de maatschappij. Maar hoe? Simon: “De jongens kunnen een certificaat halen, waarmee ze meer kans maken op de arbeidsmarkt. Met een baan de bajes uit, dat is ons motto. Wie moet werken, moet vroeg opstaan, schoon gewassen zijn en zich gedragen. We brengen ze verantwoording bij én leren ze mee te draaien in het arbeidsproces. We onderzoeken nu of we gedetineerden een opleiding op MBO 2 niveau kunnen aanbieden. Met een diploma de poort uit is altijd beter dan met alleen een plunjezak.”

Haantjesgedrag doorbreken

Mooi werk vindt Simon. “Al word ik wel eens uitgedaagd om gedetineerden in het gareel te krijgen. Sommigen hebben een houding van ‘kijk eens wat ik buiten allemaal geflikt heb!’ Die laten zich door mij niet vertellen wat ze moeten doen. Je hebt ook jongens die niet met gezag kunnen omgaan, of verslaafd zijn. Aan mij om dat haantjesgedrag te doorbreken. En ja, dan krijg je wel eens dreigementen naar je hoofd. Wie agressief wordt, verwijder ik van de zaal. Dan volgt er een gesprek.”

Diversen, Hout of Metaal

“Qua werk heb je hier drie mogelijkheden. Ik leid de zaal Diversen, simpel werk. Ideaal voor jongens die kort gestraft of niet gemotiveerd zijn. Hebben ze voldoende in hun mars, dan mogen ze naar de vakarbeid; werken met hout of metaal. Ik zeg altijd: maak er wat van, dan heb je buiten iets om op terug te vallen. Dát motiveert. De kans om een vak te leren brengt mensen in beweging.”

Aan de bak?

Dat kan! Ontdek PI Alphen tijdens de wervingsdag op zaterdag 27 juni! En ontmoet je toekomstige teamgenoten. Ben je 18+? Heb je een mbo-opleiding op zak? Of wil je bij PI Alphen een mbo-opleiding volgen? PI Alphen biedt volop kansen voor jouw ambities.

Meer weten? Dat kan! Stuur je vragen of je aanmelding voor onze wervingsdag naar aandebak@dji.minjus.nl, neem een kijkje op http://www.werkenbijpialphen.nl/ of bel tijdens kantooruren naar 06 25 70 25 26.

Belangrijk: je hebt uiteraard een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.