Spreeuwendans in Roelofarendsveen

Sinds enkele weken vindt er iedere dag, zo rond kwart over vier, half vijf aan de Galgekade in Roelofarendsveen een prachtig natuurspektakel plaats. Duizenden spreeuwen verzamelen zich daar om gezamenlijk te overnachten.

Op de facebookpagina van Kaag en Braassem op z'n Mooist komen al weken lang de mooiste foto's en filmpjes langs van duizenden spreeuwen die vanuit de hele regio naar de Veense Galgekade komen. De foto's ijn zo populair dat, naast de spreeuwen nu ook vele mensen iedere dag naar de Galgekade komen om dit natuurfenomeen te aanschouwen. Wandelaars blijven bijna ademloos staan kijken hoe de spreeuwen bijna acrobatische trucs uithalen in de lucht voordat ze naar de grond duiken om te gaan slapen. 

Rond 16.00u begint het al aardig druk te worden bij de zwemsteiger. Vogelaars zetten hun statief op de, in hun ogen beste plek en maken hun camera klaar om plaatjes te schieten. Iets verderop staan ouders met hun kinderen te kijken. De verrekijker in de aanslag. Ook vandaag worden de toegestroomde mensen niet telerugesteld door de vogels. "Ik kom hier bijna elke dag, aldus een toeschouwer. Blijft fantastisch om te zien". 

Ook Stichting Groen Licht is het schouwspel niet ontgaan. De lokale natuurorganisatie is op de facebookpagina van Op z'n Mooist een enquette gestart. Daarin hebben al ruim 300 mensen aangegeven het stukje natuur daar met rust te laten. "Veel mensen genieten van de luchtshows die duizenden spreeuwen dagelijks geven, de spreeuwen vinden er nu hun rust. Daarnaast broeden er waarschijnlijk verschillende roofvogelsoorten waaronder buizerd, sperwer en allerlei zangvogelsoorten. Dit blijkt uit een gehouden Natuurtoets. Een gebied, dat belangrijk is voor de biodiversiteit door de aanwezige natuurwaarden en natuurlijk ook voor recreanten en inwoners verdiend bescherming", aldus Groen Licht.

 
Het gebied waar de spreeuwen overnachten maakt onderdeel uit van het Braassemmerland en zou, samen met de Noordkade omgetoverd moeten worden tot de veelbesproken Braassemboulevard en een recreatiegebied. "Stichting Groen Licht vindt dat de gemeente deze geluiden serieus moet nemen door elzenbosjes, elzenhagen en de aangrenzende privétuinen tussen de Noorderhemweg en de Galgekade zoveel mogelijk te beschermen tegen bebouwing en tegen een herinrichting. Dit kan door de nieuwe wijk 'Waterpark' die hier is gepland, invulling te geven op een wijze dat het bestaande groen zoveel mogelijk behouden blijft", zo zegt de stichting op haar eigen facebookpagina.

 


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.