Ingezonden

St. Theodulfus speelt “Teleromeo”.

Op 28 en 29 mei om 20.00 uur speelt de toneelvereniging St. Theodulfus haar eerste online voorstelling: “Teleromeo”. Via een live stream is de voorstelling te volgen vanuit de eigen huiskamer op telefoon, tablet, computer of tv.

Het idee van de voorstelling is ontstaan in de grote tractor file van 2020. “Lisa Daleman belde mij”, vertelt Hanneke Vissers, de regisseuse van het stuk. “Ze stond vast in de file en ze had een idee voor een corona proof stuk, wat we toen mogelijk voor een echt publiek konden gaan spelen. Dus ik schreef op basis van dat idee een script, maar heel snel bleek toen al dat we niet meer mochten spelen. Maar in 2021 begon het echt te borrelen en we wilden heel graag spelen. Dus we hebben toen het idee weer opgepakt en zijn daarmee aan het repeteren gegaan in deze nieuwe vorm. Oorspronkelijk zou Lisa het ook regisseren, maar door drukte heb ik dat toen opgepakt.”

Wat kunnen we dan verwachten op de ‘uitvoeringen’ van de vereniging? “We hebben echt gebruik gemaakt van het spelen met een heel ander medium. Op het toneel zit je op een podium en maak je gebruik van groot spel en een decor, terwijl we nu een heel klein cameraatje hadden in de verschillende laptops. En als decor zitten we ook echt in verschillende kamers, sterker nog, verschillende dorpen.” Vissers lacht terwijl ze dit vertelt. “Het is een bijzonder ervaring dat je aan het regisseren bent, maar dat mensen hemelsbreed een kilometer verder op zitten. Je ziet wel altijd gelijk hoe het er op een scherm uit ziet.”

Met de huidige maatregelen had je natuurlijk maar een klein team toch? “Ja, oorspronkelijk hadden we drie spelers, al kwamen we er tijdens de repetities achter dat een vierde persoon het verhaal goed aanvulde. Het speelt zich af in twee kamers. De eerste kamer is die van Anne, gespeeld door Suzanne van der Plas, een medewerker van de HPN servicedesk die samenwoont met huisgenoot Jennifer, gespeeld door Lina Zoet, een actrice die ook het gezicht van HPN zelf is. Deze relatie levert wel wat spanningen op. Aan de andere kant zien we de kamer van Jay, gespeelt door Twan Pieterse, een student die thuis woont, terwijl zijn vriendin Noor, gespeeld door Eline van Muijden, heel graag met hem op kamers wil gaan wonen. Die discussie brengt ook spanningen met zich mee. Eigenlijk zie je twee verhalen, maar door een belletje naar de HPN servicedesk door Jay komen de werelden bij elkaar. Tsja, en dan gaan we zien hoe dat eindigt.”

“Uiteindelijk was het ook erg lekker om weer eens te spelen met elkaar, zeker in deze bijzondere omstandigheden. We hebben een voorstelling gemaakt om iets terug te geven aan onze donateurs en leden die ons in de afgelopen jaren ook zijn blijven steunen, terwijl we niets op de planken konden zetten. En natuurlijk hopen we snel weer echt op de planken te kunnen staan. Maar we zijn maar wat trots op deze andere voorstelling.”

‘Teleromeo’ wordt via een korte livestream gespeeld op 28 en 29 mei 2021. Toneel vanuit de woonkamer! Aanvang: 20.00 uur en de voorstelling duurt ongeveer 45 minuten zonder pauze. Voor meer informatie en kaartjes: www.theodulfus.nl


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.