Pixabay

Sterkste prijsdaling motorbrandstoffen sinds 2008

In maart 2020 daalden de prijzen van motorbrandstoffen aan de pomp met 6,1 procent ten opzichte van februari 2020. Dat is de sterkste daling sinds 2008. Ook in Kaag en Braassem zijn de prijzen van motorbrandstoffen in deze periode sterk gedaald.

Dit meldt het CBS op basis van data van Travelcard Nederland. “Deze daling van prijzen van motorbrandstoffen is de sterkste gemeten daling sinds november 2008, ten tijde van de kredietcrisis. Toen daalden de brandstofprijzen op maandbasis met 9,4 procent”, aldus het CBS.

Ook in april benzineprijsdaling

Het CBS publiceert ook dagprijzen van motorbrandstoffen. Hieruit blijkt dat de prijs van benzine op 10 maart 2020 ten opzichte van de dag daarvoor met 2,3 eurocent per liter het sterkst daalde sinds 17 oktober 2008. “Na 31 maart zakte de dagprijs van benzine met twee procent naar € 1,47 per liter op 20 april. Het prijsniveau van nu is nog wel hoger dan in 2008. Toen kostte een liter benzine op de goedkoopste dag € 1,15.”

Hoe wordt de prijs van benzine bepaald?

Het CBS legt uit welke factoren de prijs van benzine bepalen: “De prijsontwikkeling van benzine wordt deels bepaald door de prijsontwikkeling van ruwe olie. De gemiddelde prijs per maand voor een vat olie was $ 34 in maart 2020. Alleen in januari 2016 en in 2008 lag die prijs lager. Naast deze ontwikkeling beïnvloeden ook accijnzen, btw-tarieven, de dollarkoers en de vraag naar benzine de prijs. De belastingcomponenten liggen meestal voor een langere periode vast en dempen daardoor procentuele prijsveranderingen. In maart 2020 vormden belastingen en accijnzen ruim twee derde van de prijs die de consument aan de pomp betaalde.”


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.