Pexels

Stiptheidsactie verloskundigen tegen nieuw besluit

Op maandag 23 mei leggen verloskundigen door heel Nederland hun werkzaamheden neer vanwege een mogelijk nieuw besluit over de geboortezorg. Ook in Kaag en Braassem staken de verloskundigen.

24 mei debatteert de Tweede Kamer over het besluit van minister Kuipers om Integrale Bekostiging van de geboortezorg in te voeren. Hiermee komt de organisatie van de geboortezorg in handen van de ziekenhuizen te liggen volgens de verloskundigen, met grote gevolgen voor de laagdrempelige zorg in de wijk en keuzevrijheid van de zwangere.

Verloskunde en Echoscopie Kaag en Braassem, te Roelofarendsveen, zegt genoodzaakt te zijn om mee te doen aan de landelijke staking van de verloskundigen. “Dit is nodig omdat er geen gehoor is gegeven aan onze eerdere protestacties tegen integrale bekostiging (IB). Dit houdt in dat wij maandag 23 mei tussen 08:00 – 17:00 uur ons werk neer gaan leggen. Dit doen we omdat dit het laatste middel is om de politiek en de zorgverzekeraars te bereiken en duidelijk te maken wat de consequenties van IB doorvoeren zullen zijn.”

De verloskundigen zullen maandag 23 mei geen huisbezoeken voor de niet-acute zorg doen. Mocht er een controle nodig zijn zal de patiënt doorverwezen worden naar een tijdelijke centrale controlepost. “Een voorproefje van hoe het mogelijk kan gaan worden als IB ingevoerd zal worden.” Ook zal de assistente lijn voor niet-acute zorg en vragen niet bereikbaar zijn maandag, zullen er geen bloeduitslagen beoordeeld worden en zullen er geen niet-acute kraamvisites gereden worden.

Wel zullen de verloskundigen bevallingen begeleiden, acute zorg verlenen, de spoedlijn beantwoorden en spreekuren inplannen om bijvoorbeeld het gesprek aan te gaan over de noodzaak van de staking.

Ook laten de verloskundigen weten dat zij altijd voor kwalitatief goede zorg staan. “Wij zullen ondanks de noodzaak tot staken ALTIJD zorgen voor onze cliënten en noodzakelijke zorg leveren, dit zal voor ons altijd ons eerste prioriteit zijn. We doen dit voor onze zwangere, voor jullie en voor onze beroepsgroep van de eerstelijns verloskundigen. Wij vragen jullie begrip en steun.”


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.