Strengere coronamaatregelen: ‘doorstroomlocaties’ gaan dicht, groepsgrootte wordt verder ingeperkt

Bioscopen, theaters, musea, bibliotheken, dierentuinen, zwembaden en sauna’s moeten hun deuren weer sluiten. Ook wordt de groepsgrootte verder beperkt van vier naar twee personen. Maar: we mogen nog wel steeds naar de kapper en de scholen blijven open.

“Het gaat niet slecht, maar zeker ook niet goed genoeg”, zo begon premier Rutte de persconferentie. “Op veel plekken is het pompen of verzuipen.” Tijdens de persconferentie van dinsdagavond 2 november heeft het kabinet daarom strengere maatregelen aangekondigd om het coronavirus verder in te dammen. Deze nieuwe maatregelen zijn nodig omdat het aantal nieuwe coronabesmettingen nog niet hard genoeg daalt en omdat de ziekenhuisopnames blijven stijgen.

De oproep blijft om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet-noodzakelijke reizen te vermijden, wat ook zichtbaar is in de strengere maatregelen die zijn aangekondigd.

De maatregelen op een rijtje

  • De maximaal toegestane groepsgrootte buiten gaat van vier naar twee personen.De zogenaamde ‘doorstroomlocaties’ moeten hun deuren sluiten, zowel binnen als buiten. Dit geldt dus voor als bioscopen, theaters, musea, bibliotheken en dierentuinen, maar ook voor zwembaden en sauna’s. Deze locaties moeten minimaal twee weken dicht. Hiermee hoopt het kabinet het aantal reisbewegingen en contacten nog verder omlaag te brengen.
  • Sportscholen mogen open blijven, maar groepslessen in sportscholen worden wel verboden. Individueel sporten kan dus wel.
  • Tot nu toe was er geen maximum aantal aanwezigen bij uitvaarten, maar daar komt verandering in. Vanaf maandag 9 november zijn er nog maar 30 personen toegestaan bij uitvaarten.
  • Het onderwijs blijft open, zowel basis- als hoger onderwijs.
  • Voor contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten verandert er niets. Zij mogen hun werk gewoon uit blijven oefenen met inachtneming van de coronamaatregelen.

Kerstvakantie

Naast de strengere maatregelen neemt het kabinet ook het advies van het Outbreak Management Team (OMT) over voor een negatief reisadvies tijdens de kerstvakantie, ook voor landen met een geel reisadvies. Het dringende advies wordt om alleen noodzakelijke reizen te maken en dus geen vakantie te vieren in het buitenland. Thuis blijven blijft de komende maanden dus de norm.

Regionale maatregelen

Er wordt ook een pakket samengesteld met regionale maatregelen. Deze gaan gelden op het moment dat de toename van het aantal besmettingen te hoog blijft in een bepaalde regio. Denk hierbij aan een avondklok, beperking van de detailhandel en het sluiten van scholen.

De nieuwe maatregelen (met uitzondering van de uitvaarten) gaan op woensdagavond 22:00 uur in en zullen voor minimaal twee weken gelden. Daarna gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown zoals deze geldt sinds 14 oktober.


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.