Strengere coronamaatregelen: “Ons gedrag, dat is wat het verschil gaat maken”

Een flink pakket aan strengere maatregelen is op maandagavond 28 september bekendgemaakt. Een greep uit de maatregelen: horecagelegenheden moet sluiten om 22:00 uur, thuiswerken wordt weer de norm, en een registratieplicht voor contactberoepen.

Eerder zei het kabinet dat er vooral op regionaal niveau maatregelen genomen zouden worden, maar omdat de situatie zo zorgelijk is volgen er nu landelijke maatregelen. “Over het algemeen gebruiken we ons gezonde verstand. Maar de treinen worden voller, de wegen drukker en het thuiswerken schiet er steeds meer bij in. Het zijn niet alleen studenten en jongeren die feesten geven thuis, of in parken. Het zijn geen uitzonderingen meer, en dan wordt het dweilen met de kraan open. Het is onder aan de streep niet goed genoeg”, zo zegt minister Hugo de Jonge. “Wat vandaag nog niet zo erg lijkt, kan over een maand de zorg overbelasten.”

Als we erin slagen om de besmettingen te laten dalen, dan kunnen we terug naar regionale maatregelen. Zo niet, dan moeten er extra stappen worden genomen, wat meer in de richting komt van de intelligente lockdown van eerder dit jaar. Voor nu gaat het om onderstaande maatregelen, die ingaan vanaf dinsdag 29 september om 18:00 uur.

  • Thuiswerken wordt vanaf nu weer de norm. “Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan”, aldus Rutte. Een kantoor kan voor 14 dagen worden gesloten als daar een besmetting wordt vastgesteld.
  • Beperk de reisbeweging. “Winkelen is geen uitje, doe het alleen.”
  • Buiten gaat de groepsgrootte naar maximaal 40 personen. Binnen gaat de groepsgrootte 30 personen. Een uitzondering geldt voor zogenoemde ‘doorstroomlocaties’, dat zijn plekken waar mensen niet stilzitten, maar bewegen. Denk aan winkels, maar ook bijvoorbeeld musea en pretparken. Het maximumaantal bezoekers dat hier is toegestaan, wordt vastgesteld door de veiligheidsregio’s.
  • Thuis was het bezoek al beperkt tot 6 personen, maar dat aantal gaat nu verder omlaag. Er mogen nog maar maximaal 3 personen op bezoek komen. Kinderen tot 13 jaar worden hierin niet meegerekend.
  • Buiten je huis mag je nog met maximaal 4 personen afspreken, buiten het eigen gezin.
  • De detailhandel, zoals een supermarkt, moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden. In overleg met de brancheorganisaties wordt, op basis van de lokale situatie, invulling gegeven aan de verplichting voor grotere winkels in de levensmiddelenbranche om twee keer per dag een uur alleen voor ouderen en kwetsbare mensen open te zijn. 
  • Horecagelegenheden mogen vanaf 21:00 uur niemand meer naar binnen laten. Om 22:00 uur moeten horecagelegenheden de deuren sluiten.
  • Bij sportverenigingen geldt dat alle sporten zonder publiek gespeeld moeten worden, zowel amateur als professioneel. Blijven sporten kan dus, alleen zonder support. Ook gaan de sportkantines dicht.
  • Registratieplicht bij contactberoepen, zoals bijvoorbeeld kappers, tandartsen en schoonheidsspecialisten.

landelijke maatregelen factsheet 28-09.jpg


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.