InTeylingen

Testen zonder coronaklachten vanaf 1 december mogelijk

Vanaf 1 december 2020 is testen op corona zonder klachten ook mogelijk. Voor iedereen van wie uit bron- en contactonderzoek of de CoronaMelder-app is gebleken dat zij in contact zijn geweest met iemand die positief is getest op corona, is het mogelijk zich te laten testen bij een testpunt in de buurt. Ook als ze geen klachten hebben.

Het is belangrijk om dit op de vijfde dag na het laatste risicovolle contact met de besmette persoon te doen. Dit omdat het virus op de vijfde dag het beste aan te tonen is. Indien de uitslag negatief is, hoef je de quarantaineperiode van tien dagen ook niet af te maken. Wel moet je alert blijven op klachten. Als je toch klachten krijgt, wordt dringend geadviseerd je opnieuw te laten testen.

Drie soorten testen

Op dit moment worden er drie soorten testen ingezet bij de overheid. De PCR-test, de LAMP PCR-sneltest en de antigeen sneltest. De eerste twee worden gebruikt om het coronavirus te testen bij mensen zonder klachten. Deze zijn namelijk het meest gevoelig. Welke test je krijgt, hangt af van jouw situatie en van de beschikbaarheid op de locatie in jouw buurt. Je kunt hier niet zelf voor kiezen.

Om ervoor te zorgen dat iemand zonder klachten van een passende test wordt voorzien, wordt er een apart telefoonnummer aangemaakt voor mensen die naar voren komen uit bron- en contactonderzoek en de CoronaMelder-app.

De Rijksoverheid benadrukt nog eens hoe belangrijk het is om je te houden aan de coronamaatregelen. “Grootschalig en frequent testen van de Nederlanders, in combinatie met bron- en contactonderzoek, draagt bij aan het open houden van de samenleving en het zicht houden op het virus. Maar geen enkele test, hoe frequent ook afgenomen, verslaat in zijn eentje het virus. Het gedrag van mensen is en blijft de cruciale factor. Daarom blijft naleving van de basismaatregelen de belangrijkste manier om verspreiding van het virus te voorkomen.”


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.