Dennis

Tientallen boeren uit Kaag en Braassem verzamelen zich met trekkers voor het gemeentehuis

Maandagavond 4 juli kwamen tientallen boeren naar het gemeentehuis van Kaag en Braassem in Roelofarendsveen. Daar vond een raadvergadering plaats en boeren uit de gemeente wilden deze kans grijpen om een statement te maken. Zij kwamen met zoveel mogelijk trekkers naar het gemeentehuis om ‘deze veel te stille gemeente te vragen een standpunt in te nemen’.

De bijeenkomst bij het gemeentehuis was een ‘vreedzame bijeenkomst met natuurlijk wat emotie’. Er werd van tevoren dan ook verzocht om het voor iedereen veilig, overzichtelijk en vooral fatsoenlijk te houden. De bijeenkomst begon rond 19:30 uur, het tijdstip waarop de raadsvergadering zou beginnen. Vanwege de aankondiging van het boerenprotest werd vooraf besloten de zitting tijdelijk te schorsen om de raad en het gemeentebestuur de gelegenheid te geven met de boeren in gesprek te gaan.

Het boerenprotest bij het gemeentehuis was een initiatief van Ria van Harten-Kroon en John van der Salm. Zij wilden samen met andere boeren uit Kaag en Braassem een statement maken tegen het stikstofbeleid van de regering, maar vroegen tegelijkertijd ook om steun van de in hun ogen 'veel te stille' gemeente Kaag en Braassem. “Kaag en Braassem kent 80% buitengebied met veel boeren, tuinders en beroepsvissers. Als wíj weten dat we dit gebied moeten beschermen tegen de absurde Haagse plannen, waar blijft de gemeente dan met bescherming en ondersteuning?”

De boeren, tuinders en beroepsvissers overhandigden tijdens de bijeenkomst gezamenlijk een zuivelmand aan burgemeester Astrid Heijstee-Bolt. John van der Salm vroeg namens de boeren of de gemeenteraad een standpunt in wilde nemen en de boeren wilde steunen. Ook werd gevraagd of de Nederlandse vlag ondersteboven mocht en of er een boerenzakdoek in de top mocht. De burgemeester liet weten dat het uithangen van de vlag niet mogelijk is vanwege het vlaggenprotocol, maar dat een boerenzakdoek wel moet lukken. Ook beloofde zij de boeren te steunen en dat de gemeente ‘de smeerolie’ wil zijn tussen de boeren en de provincie.

Al met al een rustig, vreedzaam maar succesvol protest.

Fotoalbum

Boerenprotest K&B  (foto: Dennis)
Boerenprotest K&B  (foto: Dennis)
Boerenprotest K&B  (foto: Dennis)
Boerenprotest K&B  (foto: Dennis)
Boerenprotest K&B  (foto: Dennis)
Boerenprotest K&B  (foto: Dennis)
Boerenprotest K&B  (foto: Dennis)
Boerenprotest K&B  (foto: Dennis)


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.