Praktijk4Kids
Advertorial Voor Kinderen

Tips voor het versterken van de impulscontrole bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Eerst nadenken en dan pas doen. Een handig voornemen, maar voor kinderen vaak knap lastig. Ze hebben al iets gezegd of gedaan voordat ze er goed en wel over hebben nagedacht. Dat kan wel eens leiden tot ingewikkelde situaties, zoals over grenzen gaan of anderen (onbedoeld) kwetsen. Hoe help je kinderen nu om hun impulsen meer onder controle te houden? De Praktijk4Kids helpt!

Impulscontrole

Impulscontrole is een executieve functie, ook wel een regelfunctie van de hersenen. De regelfuncties van de hersenen sturen het gedrag aan. Zo stuurt impulscontrole aan op impulsen onderdrukken, zodat je niet iets doet of zegt wat niet handig is. De executieve functies zijn nog tot in het begin van de volwassenheid in ontwikkeling. Voor kinderen geldt dus dat veel functies nog volop in ontwikkeling zijn. Of: ze zijn nog niet uitontwikkeld. Veel kinderen hebben daardoor een ‘helper’ nodig, iemand die hen erop wijst om de juiste executieve functie op het juiste moment in te zetten.

Hoe kun je helpen?

  • Hanteer het principe van voordoen – samen doen – zelf doen. Doe eerst zelf voor of praat over hoe jij als volwassene je impulscontrole inzet. Help het kind daarna op weg om zelf de impulscontrole in te zetten, bijvoorbeeld door hem/haar erop te wijzen en te praten over succesvolle en minder succesvolle impulscontrolemomenten. Uiteindelijk werk je ernaartoe dat het kind het zelf kan inzetten.
  • Introduceer het principe: stop-denk-doe. Leer het kind om stop tegen zichzelf te zeggen, even na te denken en vervolgens pas iets tot uitvoering te brengen. Je kunt er om het visueel te maken ook een stoplicht aan koppelen. Rood betekent dan stop; oranje betekent denk; groen betekent doe.
  • Bespreek met het kind wat hem/haar helpt om ook daadwerkelijk te stoppen. Wat vaak goed werkt om even te stoppen en een rustmomentje in te bouwen, is het letten op de ademhaling. Spreek bijvoorbeeld af dat het kind even drie keer ademhaalt als het stop-denk-doe principe in werking wordt gesteld.
  • Doe spelletjes waarbij het belangrijk is om je impulscontrole in te zetten. Denk aan: Halli Galli, zeg geen ja geen nee of het commandospel. Benoem hierbij expliciet dat je de impulscontrole traint en bespreek hoe het kind deze in kan zetten.

Onderzoek en behandeling

Soms is de impulscontrole zo lastig voor kinderen, dat er meer nodig is. In dat geval kun je terecht bij De Praktijk4Kids. Er kan onderzoek worden gedaan om de impulscontrole van het kind in kaart te brengen. Soms is het nodig om meerdere executieve functies mee te nemen, zoals ook de concentratie of het plannen. Ook (of daarna) is het mogelijk om behandeling in te zetten. Tijdens behandeling wordt er met de methode Breinhelden ingezet op het versterken van de executieve functies, waaronder de impulscontrole. Door middel van spellen, opdrachten, verhalen en gesprekken, leert het kind om de regelfuncties van de hersenen steeds beter en zelfstandiger in te kunnen zetten. Dit komt het leren en het leven van alledag ten goede en is een goede leerschool voor later!

Contact

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust eens contact op met karin@depraktijk4kids.nl Je kunt ook een kijkje nemen op https://www.depraktijk4kids.nl/onderzoek-en-behandeling-naar-problemen-met-executieve-functies-bij-kinderen/.


Meer nieuws

Sport gisteren 12:47

EMM'21 komt goed weg in Voorschoten

Afgelopen zaterdag de wedstrijd in- en tegen Voorschoten, een ploeg met uitschieters naar boven en naar onderen met veel doelpunten.

Overige 26 nov. 2022 11:44

Fietsers gewond bij ongeval Floraweg

Bij een aanrijding tussen twee fietsers zijn zaterdagochtend twee fietsers gewond geraakt. Het ongeval gebeurde op de Floraweg in Roelofarendsveen.

Overige 25 nov. 2022 21:45

Traumahelikopter landt voor gevallen fietser

Vrijdagavond werden de hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, opgeroepen voor een eenzijdig ongeval op de Stationsstraat in Roelofarendsveen. Ter plaatse bleek een fietser te zijn gevallen.

Verkeer en vervoer 25 nov. 2022 13:59

ValOpShop komt naar het Sportpad in Roelofarendsveen

Fietsen in het donker zonder licht? De kans op een ongeluk schiet omhoog. Veel fietsers staan er niet bij stil en wagen zich op goed geluk in het verkeer. Op woensdag 30 november 2022 komt wethouder Dolf Kistemaker kijken of hij voldoende opvalt in het donker. Dan staat de ValOpShop op het Sportpad in Roelofarendsveen.

Overige 23 nov. 2022 12:38

Hans Klok opent Veense barbershop

Sinds begin oktober is First Trim Barbershop gevestigd aan het Noordeinde in Roelofarendsveen. Afgelopen zaterdag was de officiële opening. Die werd verricht door niemand minder dan de wereldberoemde illusionist Hans Klok.