Praktijk4Kids
Advertorial Voor Kinderen

Tips voor het versterken van de impulscontrole bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Eerst nadenken en dan pas doen. Een handig voornemen, maar voor kinderen vaak knap lastig. Ze hebben al iets gezegd of gedaan voordat ze er goed en wel over hebben nagedacht. Dat kan wel eens leiden tot ingewikkelde situaties, zoals over grenzen gaan of anderen (onbedoeld) kwetsen. Hoe help je kinderen nu om hun impulsen meer onder controle te houden? De Praktijk4Kids helpt!

Impulscontrole

Impulscontrole is een executieve functie, ook wel een regelfunctie van de hersenen. De regelfuncties van de hersenen sturen het gedrag aan. Zo stuurt impulscontrole aan op impulsen onderdrukken, zodat je niet iets doet of zegt wat niet handig is. De executieve functies zijn nog tot in het begin van de volwassenheid in ontwikkeling. Voor kinderen geldt dus dat veel functies nog volop in ontwikkeling zijn. Of: ze zijn nog niet uitontwikkeld. Veel kinderen hebben daardoor een ‘helper’ nodig, iemand die hen erop wijst om de juiste executieve functie op het juiste moment in te zetten.

Hoe kun je helpen?

  • Hanteer het principe van voordoen – samen doen – zelf doen. Doe eerst zelf voor of praat over hoe jij als volwassene je impulscontrole inzet. Help het kind daarna op weg om zelf de impulscontrole in te zetten, bijvoorbeeld door hem/haar erop te wijzen en te praten over succesvolle en minder succesvolle impulscontrolemomenten. Uiteindelijk werk je ernaartoe dat het kind het zelf kan inzetten.
  • Introduceer het principe: stop-denk-doe. Leer het kind om stop tegen zichzelf te zeggen, even na te denken en vervolgens pas iets tot uitvoering te brengen. Je kunt er om het visueel te maken ook een stoplicht aan koppelen. Rood betekent dan stop; oranje betekent denk; groen betekent doe.
  • Bespreek met het kind wat hem/haar helpt om ook daadwerkelijk te stoppen. Wat vaak goed werkt om even te stoppen en een rustmomentje in te bouwen, is het letten op de ademhaling. Spreek bijvoorbeeld af dat het kind even drie keer ademhaalt als het stop-denk-doe principe in werking wordt gesteld.
  • Doe spelletjes waarbij het belangrijk is om je impulscontrole in te zetten. Denk aan: Halli Galli, zeg geen ja geen nee of het commandospel. Benoem hierbij expliciet dat je de impulscontrole traint en bespreek hoe het kind deze in kan zetten.

Onderzoek en behandeling

Soms is de impulscontrole zo lastig voor kinderen, dat er meer nodig is. In dat geval kun je terecht bij De Praktijk4Kids. Er kan onderzoek worden gedaan om de impulscontrole van het kind in kaart te brengen. Soms is het nodig om meerdere executieve functies mee te nemen, zoals ook de concentratie of het plannen. Ook (of daarna) is het mogelijk om behandeling in te zetten. Tijdens behandeling wordt er met de methode Breinhelden ingezet op het versterken van de executieve functies, waaronder de impulscontrole. Door middel van spellen, opdrachten, verhalen en gesprekken, leert het kind om de regelfuncties van de hersenen steeds beter en zelfstandiger in te kunnen zetten. Dit komt het leren en het leven van alledag ten goede en is een goede leerschool voor later!

Contact

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust eens contact op met karin@depraktijk4kids.nl Je kunt ook een kijkje nemen op https://www.depraktijk4kids.nl/onderzoek-en-behandeling-naar-problemen-met-executieve-functies-bij-kinderen/.


Meer nieuws

Evenementen gisteren 15:58

Molendag 2022: informatief en gezellig druk

Prachtig mooi weer, vrolijke mensen en draaiende molens. In het kort gezegd was Nationale Molendag Kaag en Braassem 2022 op zaterdag 14 mei een groot succes. 

Sport gisteren 15:06

Teleurstellend verlies EMM'21 VR1

Zondag 15 mei was de belangrijke uitwedstrijd tegen mededegradatiekandidaat WSV. Een resultaat zou betekenen dat we in ieder geval geen laatste meer kunnen worden. Het liep helaas anders. WSV wilde duidelijk voor hun laatste kansen strijden en bij ons was dat minder. Het gevolg was dat WSV feller in de duels zaten en vaak de tweede bal hadden.

Advertorial Cultuur gisteren 14:11

Jon van Eerd is terug met zijn populaire karakter Harrie Vermeulen

Na o.a. ‘Harrie & Eva’ en ‘Charley, de komische musical’ keert Jon van Eerd terug naar Alphen a/d Rijn. Op zaterdag 28 mei staat hij in Theater Castellum met de voorstelling ‘Harrie neemt de benen’. In deze spiksplinternieuwe komedie laat Van Eerd zich, omringd door een topcast, weer van zijn beste kant zien.

Overige 15 mei 2022 09:33

Auto te water langs A4 bij Roelofarendsveen

Zondagochtend werden de hulpdiensten opgeroepen voor een voertuig te water langs de A4 bij Roelofarendsveen. Het bleek te gaan om een auto die met hoge snelheid het water in gereden was.