Pixabay
Advertorial Voor Kinderen

Tips voor het versterken van een groeimindset bij kinderen - De Praktijk4Kids helpt

‘’Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’’ is een welbekende quote van Pippi Langkous. Hoewel dit geen garantie geeft voor succes of groei, geeft deze mindset je wel geloof om nieuwe dingen te gaan leren. Bij De Praktijk4Kids worden veel kinderen geholpen met het ontwikkelen van een groeimindset. In deze blog lees je wat dit is en wat De Praktijk4Kids, maar ook jijzelf, hierbij voor het kind kunt betekenen.

Wat is mindset?

Met mindset wordt de manier bedoeld waarop mensen over dingen denken en hoe zij hiermee omgaan. Carol Dweck is de grondlegger van de mindsettheorie. Zij maakt onderscheid tussen een vaste mindset en een groeimindset. Je kunt op twee manieren tegen iemands vaardigheden aankijken:

Bij een vaste mindset wordt ervan uitgegaan dat mogelijkheden, maar ook onmogelijkheden, vaststaan en dat er van sterke en zwakke kanten binnen een profiel sprake is. Mensen met een vaste mindset zullen zeggen: ‘’Maria haalt elke noot, zij is zo muzikaal’’, en ‘’Sami heeft echt een talent voor voetbal’’. Het kan ook juist de andere kant opslaan, als er in onmogelijkheden gedacht wordt. Dan worden er dingen gezegd als ‘’Jan zal dat nooit onder de knie krijgen, het zit er gewoon niet in’’.

Mensen met een vaste mindset willen graag laten zien wat ze kunnen. Want, ze geloven dat kwaliteiten vaststaan en door prestaties te leveren, bewijzen zij hun niveau. Ze proberen falen te vermijden, want dat zou suggereren dat ze iets niet kunnen.

Bij een groeimindset worden vaardigheden juist gezien als iets wat je kunt leren, maar 'nog niet' beheerst. Met de juiste inzet kun je je capaciteiten verbeteren. Mensen met een groeimindset zien in dat falen leidt tot persoonlijke successen. Mensen met een groeimindset zien elke prestatie als een startpunt om verder te leren. Je kunt iets NOG niet (Breinhelden, Herrewijn & Monfils).

Tips voor een groeimindset

  • Tip 1. Hoe je kinderen prijst is heel belangrijk voor het ontwikkelen van een groeimindset. Geef eens complimenten op de inzet in plaats van op het eindresultaat. Dus in plaats van ‘’Goed zo, wat een mooie tekening!’’, ‘’Jij hebt vast hard gewerkt, super!’’.
  • Tip 2. Als fouten maken leren is, waarom willen we dan toch zo weinig fouten maken?! Laat je kind zien dat ook jij fouten maakt en vertel wat je ervan geleerd hebt. Geef ook je kind de kans om fouten te maken, zonder dat jij de weg voor hem/haar vrij maakt. Zo kunnen kinderen van hun fouten leren. Roep eventueel samen met de kinderen een gemaakte fout uit tot de mooiste fout van de dag. Dit is een fout waar iedereen van kan leren.
  • Tip 3. Leer je kind het NOG-principe. Ga ervanuit dat je iets NOG niet kunt, maar door te oefenen dit wel kunt leren.

Wat kan De Praktijk4Kids bieden?

De Praktijk4Kids biedt begeleiding aan kinderen die tegen problemen aanlopen doordat zij een vaste mindset hebben. Dit uit zich bij kinderen vaak in faalangstig gedrag, frustraties bij het maken van fouten en geen nieuwe dingen aan durven gaan. Mocht je problemen door een vaste mindset vermoeden bij jouw kind of heeft jouw kind meer hulp nodig, kijk dan voor het aanbod van behandelingen op www.depraktijk4kids.nl of neem contact op met karin@depraktijk4kids.nl.


Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:58

Molendag 2022: informatief en gezellig druk

Prachtig mooi weer, vrolijke mensen en draaiende molens. In het kort gezegd was Nationale Molendag Kaag en Braassem 2022 op zaterdag 14 mei een groot succes. 

Sport vandaag 15:06

Teleurstellend verlies EMM'21 VR1

Zondag 15 mei was de belangrijke uitwedstrijd tegen mededegradatiekandidaat WSV. Een resultaat zou betekenen dat we in ieder geval geen laatste meer kunnen worden. Het liep helaas anders. WSV wilde duidelijk voor hun laatste kansen strijden en bij ons was dat minder. Het gevolg was dat WSV feller in de duels zaten en vaak de tweede bal hadden.

Advertorial Cultuur vandaag 14:11

Jon van Eerd is terug met zijn populaire karakter Harrie Vermeulen

Na o.a. ‘Harrie & Eva’ en ‘Charley, de komische musical’ keert Jon van Eerd terug naar Alphen a/d Rijn. Op zaterdag 28 mei staat hij in Theater Castellum met de voorstelling ‘Harrie neemt de benen’. In deze spiksplinternieuwe komedie laat Van Eerd zich, omringd door een topcast, weer van zijn beste kant zien.

Overige gisteren 09:33

Auto te water langs A4 bij Roelofarendsveen

Zondagochtend werden de hulpdiensten opgeroepen voor een voertuig te water langs de A4 bij Roelofarendsveen. Het bleek te gaan om een auto die met hoge snelheid het water in gereden was.