Toerisme in eigen land en binnen Europa wordt mogelijk vanaf 15 juni

Basisscholen mogen vanaf 8 juni weer volledig open. Maar dat was niet de belangrijkste mededeling die premier Rutte op woensdagavond te melden had tijdens de persconferentie. Dat was het nieuws dat we deze zomer weer op vakantie kunnen. Maar: ga wel 'wijs op reis'. 

De hoofdvraag die vandaag op tafel lag was: wat te doen met de zomervakanties? Kunnen we weg deze zomer, en waarheen? Deze zomer kunnen we inderdaad op vakantie, maar niet zomaar overal. Er wordt daarom ook geadviseerd: als je niet gebonden bent aan schoolvakanties, ga dan buiten de zomervakantie om op vakantie. Het hoofdadvies luidt daarom: "Denk goed na wat je doet. En ga je toch op vakantie, ga dan 'wijs op reis'."

Premier Rutte sprak tijdens de persconferentie over drie situaties: vakantie in eigen land, vakantie in Europa, en vakantie buiten Europa. 

Vakantie in eigen land

Dit kan en mag. Hierbij wordt wel benadrukt dat op vakantie gaan met het openbaar vervoer sterk wordt afgeraden. Het openbaar vervoer moet alleen blijven voor noodzakelijk reizen. Pak dus de fiets of de auto en houd je aan de regels die gelden. 

Vakantie binnen Europa

Tot 15 juni geldt er een negatief reisadvies voor veel landen in Europa. Maar daar komt vanaf 15 juni verandering in. Dan wordt het mogelijk om te reizen naar landen binnen Europa die overgaan naar een geel reisadvies. Een geel reisadvies betekent dat de gezondheidsrisico’s in deze landen vergelijkbaar zijn met die in ons land en dat Nederlanders hier ook welkom zijn. Andere landen, waaronder Frankrijk en Spanje, moeten nog een formeel besluit nemen of Nederlandse toeristen welkom zijn deze zomer. Het Verenigd Koninkrijk en Zweden houden een negatief reisadvies, omdat daar het gezondheidsrisico daar groter wordt ingeschat. Op vakantie naar Denemarken is nog noet mogelijk omdat Nederlandse toeristen daar nog niet welkom zijn. 

Vakantie buiten Europa

Rutte is hier kort over: vakantie buiten Europa wordt sterk afgeraden. "Ga alleen als het echt niet anders kan." Bij terugkomst wordt sterk geadviseerd om twee weken in thuisquarantaine te gaan. 

Buitenlandse toeristen zijn deze zomer ook welkom in Nederland, maar wel alleen als het veilig is als mensen uit die landen komen. 

Let op: reisadviezen kunnen veranderen. Houd daarom de website Nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor het meest actuele reisadvies. 


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.