Tom in de buurt staat voor u klaar

Sinds 16 maart zijn alle vestigingen van Tom in de buurt gesloten en kunnen bewoners van Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop niet meer op locatie terecht. Maar de ondersteuning van wijkcoaches gaat wel – vooral telefonisch – door. Maar ook andere mogelijkheden worden verkend.   

“Met klanten leggen we telefonisch contact, denken graag met u mee over de problemen waar mensen mee zitten”, zegt wijkcoach Saskia. “Ook alle bewoners met vragen, hulpacties of andere buurtinitiatieven kunnen bij ons terecht voor advies.” 

Neem gerust contact op 
Afgelopen maandag ging Saskia niet naar kantoor, maar startte haar dag thuis met het bellen van haar klanten om te horen hoe zij ervoor staan. Het is niet niks, van de ene op de andere dag niet meer naar kantoor, maar thuis aan het werk en vaak samen met kinderen die online lessen moeten volgen en partners die ook thuis aan het werk zijn of juist niets te doen hebben. “Voor veel mensen is dit enorm wennen. Het geeft ook irritaties. Wanneer deze te hoog oplopen adviseer ik inwoners om contact op te nemen met Tom in de buurt”, geeft wijkcoach Saskia aan. “Afgelopen dagen merk ik dat door met elkaar hierover in gesprek te gaan, er vanzelf ideeën ontstaan en oplossingen. Bijvoorbeeld door thuis met elkaar nieuwe afspraken te maken over wie wanneer wat doet.”

Digitaal coachen en adviseren
Tom coacht mensen en adviseert over zinvolle dagbesteding. Team Boskoop van Tom in de buurt heeft virtuele spreekuren ingesteld. Op de facebookpagina’s van team Noord zijn veel handige tips geplaatst. Bijvoorbeeld tips voor een dagindeling, tips over hoe om te gaan met mensen met dementie in deze situatie. Zo worden er op dit moment veel nieuwe vormen van dienstverlening aangeboden.     

Maaltijdservice en Boodschappendienst  
Tom in de buurt biedt altijd al een Maaltijdservice en Personenalarmering aan. Saskia geeft aan dat deze diensten in deze moeilijke tijd nog belangrijker geworden. “Inwoners die zelf niet in staat zijn om maaltijden te bereiden, krijgen deze door vrijwilligers thuisbezorgd. Dat werkt fantastisch”. Mensen die zelf geen boodschappen kunnen halen of vervoersproblemen hebben voor bijvoorbeeld doktersbezoek kunnen met deze vragen bij Tom in de buurt terecht.

 

Eenzaamheid  
Bij de hele bevolking zijn er zorgen over eenzaamheid. Contacten met ouderen moeten worden beperkt in verband met hun kwetsbaarheid. “Dat vinden veel mensen moeilijk. Het voelt ook als het laten verkommeren. Heb je daar vragen over of wilt je advies: bel dan ook met Tom in de buurt”.  Naast ouderen zijn er jongeren en mensen die alleen wonen, die ineens hele dagen alleen zitten en last hebben van eenzaamheid. “Ook zij kunnen met vragen en voor adviezen bij Tom in de buurt terecht, want wij zijn er voor alle volwassenen van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop”, aldus Saskia. 

 

Hulpacties  
Veel bewoners bieden spontaan hulp aan. “Dat doet me goed”, zegt Saskia. Bewoners die een idee hebben of een hulpactie aan het opzetten zijn, kunnen ook terecht bij Tom in de buurt. “Ook hier kunnen wij meedenken, want daar zijn we heel ervaren in. Omdat meer mensen zich bij ons melden en we goed op de hoogte zijn, weten we vaak welke andere initiatieven er zijn en kunnen zaken aan elkaar koppelen. We houden zo overzicht van welke initiatieven er zijn en kunnen mensen verwijzen en adviseren.”   

Kaag en Braassem

In de gemeente Kaag en Braassem kunnen inwoners voor al hun vragen en zorgen met betrekking tot corona terecht bij het Informatiepunt. Hier kunnen (oudere) kwetsbare mensen terecht met hun hulpvragen, maar kunnen ook vrijwilligers zich aanmelden. https://tomindebuurt.nl/het-informatiepunt-kaag-en-braassem/

Hoe komt u in contact met Tom in de buurt  
Overdag is Tom in de Buurt bereikbaar op het algemene nummer 088 900 4567. Omdat het momenteel erg druk is, wordt geadviseerd het contactformulier op www.tomindebuurt.nl/contact in te vullen. Een medewerkers die u verder kan helpen, neemt dan contact met u op.   


Meer nieuws

Overige gisteren 21:07

Tjonge jonge, wat hebbe wai dit gemist

Vrijdagmiddag was het feest aan de Sotaweg in Roelofarendsveen. Na een jaar van afwezigheid ging het senioren schuurfeest weer los. Een ding was snel duidelijk. De senioren hadden er zin in. 

Voor Kinderen gisteren 18:03

Verrassingstocht

Ook de verrassingstocht was dit jaar anders dan anders. Om te beginnen kreeg je de route niet op papier, maar via een QR code. Ook waren er twee startpunten, namelijk 't Veen eten & drinken en Sportvereniging EMM21.

Overige gisteren 12:13

Zonnige ballonnenoptocht begin van mooie kermisvrijdag

Eén van de optochten die wel door kan gaan was de ballonnenoptocht. Zij het met enige restricties. Zo mochten beide groepen niet bij elkaar uitkomen. Vandaar dat de ene groep op de Leliestraat en de andere op de Gerberastraat eindigde.

Overige gisteren 08:49

Gezellige eerste kermisavond

Donderdagavond om 19.30u opende de deuren van de Veense Kermis 2021. Niet via het tunneltje, alleen via EMM. Zo konden de aanwezigen geteld worden zodat het maximum aantal bezoekers niet overschreden werd.

Natuur en recreatie 16 sep. 2021 13:37

Blauwalg geconstateerd bij Venegat en Kaageiland

Omgevingsdienst Midden Holland geeft een negatief zwemadvies voor Kaageiland vanwege blauwalg. Ook bij Venegat is blauwalg gespot. Hiervoor is een waarschuwing afgegeven.