Google Street View

Tweede Kamer geeft groen licht voor woningbouw in de Gnephoek

Woningbouw in de Gnephoek, de polder tussen Alphen aan den Rijn, Woubrugge en Koudekerk. Toen woonminister Hugo de Jonge onlangs op werkbezoek was in Alphen aan den Rijn gaf hij al aan eind dit jaar duidelijkheid te willen over de haalbaarheid van de bouwplannen. De Tweede Kamer liet vorige week met een motie zien voorstander te zijn.

107 stemmen voor en 40 stemmen tegen. Zo stemde de Tweede Kamer dinsdag 24 mei. Daarmee is de motie door een ruime Kamermeerderheid aangenomen. Het initiatief van de motie kwam van Peter de Groot (VVD). Volgens hem komt door deze stemming meer druk te liggen op de provincie Zuid-Holland. Hij vindt dan ook dat De Jonge, die begin mei een werkbezoek bracht aan de Gnephoek, niet meer om woningbouw op deze locatie heen kan.

De motie van de Tweede Kamer volgde na de brief van het provinciebestuur over woningbouw in de Gnephoek. Daarin maakte gedeputeerde Anne Koning duidelijk dat het standpunt over woningbouw in de Gnephoek niet is gewijzigd. De bodem zou niet geschikt zijn voor woningbouw, het project zou te veel geld kosten en woningbouw zou niet op korte termijn mogelijk zijn.

Groen licht

Woningbouw in de Gnephoek is een controversieel onderwerp. Er is ruimte voor duizenden woningen, maar bouwinitiatieven worden al jaren vanuit verschillende hoeken tegengehouden. Dat de Alphense wethouder Gerard van As wel graag wil bouwen in de Gnephoek steekt hij niet onder stoelen of banken. “De gronden liggen er klaar voor, de ‘know how’ hebben we in huis en we zijn er ambtelijk en bestuurlijk ook klaar voor. Dus waar wachten we nog op?”

De meerderheid van de Alphense gemeenteraad had hij al mee en nu heeft de Tweede Kamer dus ook groen licht gegeven. De locatie wordt opgenomen in het ‘Programma Woningbouw’ van De Jonge. Voor het einde van 2022 moet er duidelijkheid zijn over woningbouw in de Gnephoek.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.