Dennis

Uitrukken bij brand soms in het geding door vrijwilligerstekort

Op zondag 19 december kwam er een brandgerucht uit de Vriezenweg in Leimuiden. Doordat een chauffeur ontbrak, kon de brandweer Leimuiden niet uitrukken voor de melding. Daarom doen zij nu een oproep om vrijwilligers te werven.

Er leken genoeg brandweerlieden aanwezig om zondag uit te kunnen rukken, maar een chauffeur om de brandweerwagen te besturen ontbrak. Doordat hij werd opgepiept om te gaan strooien, kon hij niet aanwezig zijn. Omdat een ‘gewone’ brandweerman niet achter het stuur mag kruipen, moest de brandweer uit Nieuw-Vennep op de melding reageren. “Gezien de afstand kost dit uiteraard kostbare tijd”, laat de brandweer Leimuiden weten.

Een grote verantwoordelijkheid

Een chauffeur is onder andere verantwoordelijk voor het gereedschap in de brandweerwagen en moet tevens de pomp bedienen. Niet alle brandweermannen of -vrouwen mogen daarom achter het stuur van een brandweerwagen kruipen. Hiervoor moet iemand minimaal drie jaar ‘uitrukervaring’ hebben, evenals een groot rijbewijs, een diploma voor brandweerchauffeur, en enkele aanvullende cursussen volgen.

Volgens Veiligheidsregio Hollands Midden komt het vaker voor dat de brandweer niet uit kan rukken door een tekort aan vrijwilligers. Maar vaak is het vooraf al bekend als een wagen ‘buiten dienst gesteld’ wordt, dan wordt er automatisch een melding verstuurd naar een andere kazerne in de buurt. Dat er pas bij de kazerne wordt ontdekt dat de chauffeur ontbreekt, komt niet vaak voor.

Tekort aan vrijwilligers

Het tekort aan vrijwilligers voor de brandweer is bekend. Vooral overdag hebben kazernes vaak problemen, aangezien veel van de vrijwilligers buiten de eigen kern werkzaam zijn. Hierdoor kunnen zij niet snel genoeg aanwezig zijn als ze worden opgeroepen. Dit speelt ook bij de brandweer in Leimuiden. De Veiligheidsregio zoekt ondertussen naar een oplossing, bijvoorbeeld om met minder brandweerlieden uit te rukken.

Op Facebook doet de brandweer Leimuiden een oproep om meer vrijwilligers te krijgen. “Wij hebben keihard mensen nodig om ons te versterken. En ook jij kan uiteindelijk een nieuwe chauffeur worden!” Heb jij interesse? Elke maandagavond kun je een oefenavond bijwonen. Stuur van te voren alleen even een berichtje naar brandweer Leimuiden.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.