Uitvoering WMO positief beoordeeld door inwoners Kaag en Braassem

Gemeenten zijn vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015 verplicht om elk jaar een zogenaamd cliëntervaringsonderzoek te houden. Uit onderzoek blijkt dat inwoners uit Kaag en Braassem positief zijn. 

"Als gemeente vinden wij het belangrijk dat het aanbod vanuit de Wmo goed aansluit bij de vraag vanuit onze inwoners. De uitkomsten vanuit dit onderzoek zijn dan ook zeer waardevol. Wat fijn om terug te horen dat inwoners die gebruik maken van de Wmo onze gemeente ook dit jaar weer positiever beoordelen", aldus Gemeente Kaag en Braassem. 

Het onderzoeksbureau BMC benaderde in totaal 1047 Wmo-cliënten. Zij konden in het onderzoek aangeven wat hun ervaring was met bijvoorbeeld een aanvraag van een rolstoel. Van deze groep zijn 314 ingevulde vragenlijsten teruggestuurd. De vragen gaan onder andere over de ervaringen met de toegankelijkheid, kwaliteit en de effecten van de ondersteuning via de Wmo.

Uitkomsten

Wederom komt de gemeente positiever naar voren ten opzichte van het voorgaande jaar:

  • Inwoners ervaren dat zij snel werden geholpen door het Wmo loket/Kernteam (89% was hier (helemaal) mee eens t.o.v. 72% in 2019).
  • Inwoners vonden dat zij serieus werden behandeld door de medewerker (93% was het hier (helemaal) mee eens t.o.v. 80% in 2019).
  • Inwoners geven aan dat in het gesprek samen naar een oplossing werd gezocht (82% was hier (helemaal) mee eens t.o.v. 67% in 2019).
  • Inwoners zijn (zeer) positief over de effecten van de ondersteuning (87% van de respondenten is van mening dat zij door de hulp beter de dingen kunnen doen die zij willen, 91% vindt dat zij door de hulp zelfredzamer zijn en 83% vindt dat de kwaliteit van leven verbeterd is door de ondersteuning).

Naast deze positieve punten zijn er natuurlijk ook aandachtspunten. "Denk bijvoorbeeld aan onafhankelijk cliëntondersteuners, een zogenoemde meedenker. Vanuit de gemeente wordt de ondersteuning van deze opgeleide vrijwilligers aangeboden, zodat inwoners ondersteund worden in gesprekken voor onder andere Wmo aanvragen. Volgens de gemeente is de bekendheid met deze meedenkers nog niet voldoende. Wij gaan samen met onze samenwerkingspartners hier dus actief mee aan de slag."

De gemeente bedankt alle inwoners die de vragenlijst hebben ingevuld en zo ook helpen de dienstverlening te verbeteren.


Meer nieuws

Advertorial Voor Kinderen 22 okt. 2021 15:10

Prematuren/couveusekinderen en prikkelverwerking

Kinderen die te vroeg geboren worden, maken vaak allerlei toeters en bellen mee in het ziekenhuis. Veelal belanden ze in de couveuse om het lichaam op kracht te laten komen. Heel goed voor de lichamelijke gezondheid, maar wat doet het nog meer met een pasgeboren baby? Onder andere de prikkelverwerking kan erdoor verstoord raken.

Overige 22 okt. 2021 12:00

BoerenLeidse scoort hoog in regionale kaaskeuring

Na een jaar corona-onderbreking werd donderdag 21 oktober in Zoeterwoude weer de jaarlijkse Rondom Leiden kaaskeuring gehouden. Dit jaar werd de familie Kwakernaak uit Oud Ade uitgeroepen tot beste zelfkazers uit de Leidse regio. Met een zeer hoge score voor hun jonge Boeren Leidse én hun belegen Boeren Leidse kaas wonnen zij de wisseltrofee, het Leidse kaasmeisje. 

Coronacrisis in Kaag en Braassem 21 okt. 2021 16:38

Prikken zonder afspraak in Leimuiden

Op dinsdag 2 en woensdag 3 november van 13:00 – 19:00 uur in Sporthal Het Spant, Larikslaan 20, kun je zonder afspraak terecht voor een coronavaccinatie.

Overige 21 okt. 2021 15:00

Herkenbare voorstelling over dementie

Samen met Dementie Vriendelijk Kaag en Braassem organiseert WIJ Presenteert zondagmiddag 7 november de toneelvoorstelling Oploskoffie van Pythia Winia in de Alkeburcht in Roelofarendsveen. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Advertorial Winkels 21 okt. 2021 13:24

Opening Woninginrichting-aanhuis.nl

“Op zaterdag 23 oktober om 10.00 uur gaat onze winkel voor het eerst open”, zegt Bryan Hoogervorst, aan tafel gezeten op een plek, midden in de winkel, waar het op dit moment nog niet erg op een winkel lijkt...