Rens Oomen

Vaccinatiebereidheid in de regio Hollands Midden daalt, eenzaamheidsgevoelens nemen toe

Waar in juni nog 74 procent van de inwoners van de regio Hollands Midden aangaf zich te willen laten vaccineren tegen corona, is dit inmiddels gedaald tot 59 procent. Opvallend, zo noemt GGD Hollands Midden de dalende vaccinatiebereidheid.

Dit blijkt uit de resultaten van het gedragsonderzoek van begin november. In totaal hebben 3850 inwoners uit de regio Hollands Midden meegedaan aan het gedragsonderzoek. In heel de regio is de testbereidheid wel met een kleine 20 procent gestegen. “Waar 43 procent van de mensen in oktober aangaf zich bij klachten te willen laten testen, zegt begin november 61 procent van de ondervraagden zich te willen laten testen bij klachten”, aldus GGD Hollands Midden.

Eenzaamheidsgevoelens en naleven gedragsregels

Uit het gedragsonderzoek blijkt ook dat de eenzaamheidsgevoelens weer toenemen. De negatieve effecten van de coronacrisis op de leefstijl en het welzijn waren in april het grootst. Dit daalde in de zomer, toen we uit de intelligente lockdown kwamen. Maar nu er sprake is van een gedeeltelijke lockdown, nemen de negatieve effecten weer toe. “Zo zijn eenzaamheidsgevoelens en de behoefte aan het zien van mensen ‘in het echt’ toegenomen. Bewegen en sporten wordt minder gedaan dan begin oktober.”

De meeste gedragsregels worden door de ondervraagden wel goed opgevolgd. Vooral geen handen schudden blijkt goed te worden nageleefd, want bijna 100 procent van de ondervraagden geeft aan dit niet meer te doen. Mensen hebben wel meer moeite met het heel vaak handen wassen en om maar met een beperkt aantal mensen samen te zijn.

“Let op jezelf en elkaar”

Naar aanleiding van de resultaten doet GGD Hollands Midden een oproep. “De uitkomsten van dit onderzoek laten zien hoe belangrijk het is goed op jezelf en elkaar te letten. Het feit dat meer mensen zich ernstig eenzaam voelen, is een oproep aan ons allemaal om in contact te blijven met onze familieleden, vrienden en buren. Bel elkaar bijvoorbeeld wat vaker en kijk of je elkaar praktisch kunt helpen. Let daarnaast ook goed op jezelf. Maak bijvoorbeeld een lunchwandeling of ga een rondje fietsen.”


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.