Van laaggeletterde naar 'Taalheld'

De 30-jarige Mathijs Willems uit Oude Wetering wilde iets doen aan zijn laaggeletterdheid. Hij meldde zich hierom bij het Taalhuis van de Bibliotheek Rijn en Venen, waar hij nu onderscheiden is als ‘Taalheld’.

Zijn vader en broertje stimuleerden hem om naar Het Taalhuis te gaan. Het Taalhuis is een platform van de bibliotheek dat hulp biedt aan mensen bij lezen, schrijven en spreken in onder andere de gemeente Kaag en Braassem.  

Geregeld stuurt Willems whatsappjes naar zijn vrienden en familie. Deze zijn echter niet altijd even goed te begrijpen door zijn dyslexie. Ook lezen vindt hij lastig, bijvoorbeeld bij het lezen van nieuwsberichten over zijn favoriete voetbalclub Ajax.

Dus besloot Willems er wat aan te doen. Samen met coach Gerard Bus, dorpsgenoot met een onderwijsachtergrond, ging hij aan de slag. Door middel van kranten, leesboeken en kruiswoordpuzzels leerde Bus Willems veel bij over taal.

Ook coach Bus is daarmee ‘Taalheld’ geworden. De Stichting Lezen en Schrijven reikte de nominaties uit, maar zegt het probleem ‘laaggeletterdheid’ niet alleen aan te kunnen en is afhankelijk van dit soort taalvrijwilligers.

Willems heeft inmiddels de smaak te pakken en laat weten een boek vol woordzoekers gekocht te hebben.


Meer nieuws

Advertorial Voor Kinderen vandaag 12:46

Negatief zelfbeeld bij kinderen – De Praktijk4Kids geeft tips

Door ervaringen en gebeurtenissen in ons leven vormen we een zelfbeeld. Hoe we om zijn gegaan met ervaringen en gebeurtenissen speelt daarbij een belangrijke rol. Sommige kinderen hebben een negatief zelfbeeld. Dit zelfbeeld is ontstaan na een reeks van faalervaringen of andere nare gebeurtenissen. Er is dan sprake van een negatieve beleving van de eigen persoon.

Overige gisteren 21:07

Tjonge jonge, wat hebbe wai dit gemist

Vrijdagmiddag was het feest aan de Sotaweg in Roelofarendsveen. Na een jaar van afwezigheid ging het senioren schuurfeest weer los. Een ding was snel duidelijk. De senioren hadden er zin in. 

Voor Kinderen gisteren 18:03

Verrassingstocht

Ook de verrassingstocht was dit jaar anders dan anders. Om te beginnen kreeg je de route niet op papier, maar via een QR code. Ook waren er twee startpunten, namelijk 't Veen eten & drinken en Sportvereniging EMM21.

Overige gisteren 12:13

Zonnige ballonnenoptocht begin van mooie kermisvrijdag

Eén van de optochten die wel door kan gaan was de ballonnenoptocht. Zij het met enige restricties. Zo mochten beide groepen niet bij elkaar uitkomen. Vandaar dat de ene groep op de Leliestraat en de andere op de Gerberastraat eindigde.

Overige gisteren 08:49

Gezellige eerste kermisavond

Donderdagavond om 19.30u opende de deuren van de Veense Kermis 2021. Niet via het tunneltje, alleen via EMM. Zo konden de aanwezigen geteld worden zodat het maximum aantal bezoekers niet overschreden werd.