Vanaf 1 december gaat de mondkapjesplicht in

Winkels, benzinestations, restaurants, theaters, kappers en scholen. Het is een greep uit de locaties waar het vanaf morgen, dinsdag 1 december, verplicht is om een mondkapje te dragen. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van € 95.

In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar vanaf morgen wordt dat uitgebreid. De mondkapjesplicht geldt dan voor alle publieke binnenruimtes. Dat het verplicht dragen van een mondkapje op dergelijke locaties verplicht zou worden, werd eerder al aangekondigd tijdens een persconferentie. Toen moest het alleen juridisch nog geregeld worden. Nu dat gelukt is, zal de mondkapjesplicht op 1 december ingaan. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Geen faceshield als mondkapje

Het is de bedoeling dat je niet-medische mondkapjes draagt die de neus en mond volledig bedekken. “Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana”, aldus de Rijksoverheid.

Publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens

De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Denk hierbij aan winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Het gaat alleen om het dragen van een mondkapje wanneer je je verplaatst, bijvoorbeeld wanneer je naar het toilet moet. Als je aan tafel of in de zaal plaats hebt genomen, mag het mondkapje af. Als horecagelegenheden weer open mogen, hoef je je dus geen zorgen te maken dat je met je mondkapje op een maaltijd moet nuttigen.

Een uitzondering geldt voor gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen. Daar is een mondkapje niet verplicht.

Onderwijs

In het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen.

Wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft tijdens de les, mag het mondkapje af. Een docent hoeft dus geen mondkapje te dragen op het moment dat hij of zij voor de groep staat, maar wel bij een ronde door het klaslokaal. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht.

Contactberoepen en zorgverleners

Een bezoek aan de kapper, de nagelstylist of het volgen van een rijles dient voortaan ook te gebeuren met een mondkapje. Dit omdat het houden van 1,5 meter afstand bij contactberoepen vaak niet mogelijk is. De mondkapjesplicht geldt zowel voor de klant als voor de beoefenaar van het contactberoep.

Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn in basis uitgezonderd van de plicht. “Toch zal het vaak zo zijn dat ook daar gevraagd wordt een mondkapje te dragen. Op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) hanteren ziekenhuizen en zorginstellingen eigen regels ten aanzien van mondkapjes of andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Patiënten, bezoekers en zorgverleners dienen deze te volgen”, aldus de Rijksoverheid.

Uitzonderingen

Niet iedereen is verplicht een mondkapje te dragen. Mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten zijn dan ook uitgezonderd van deze mondkapjesplicht. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Tijdens het sporten, acteren, optredens of het volgen van muzikale repetities en het geven van interviews op radio en televisie, is het ook niet verplicht een mondkapje te dragen.

De mondkapjesplicht geldt in eerste instantie voor drie maanden. Na die periode is verlenging mogelijk. Zodra er geen medische noodzaak meer is, worden de regelingen weer ingetrokken.

 


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.