Vanaf 1 juni testen mogelijk voor iedereen met milde klachten

Op dit moment kunnen alleen diverse beroepsgroepen zich laten testen op het coronavirus. Maar vanaf 1 juni komt daar verandering in. Dan kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus zich laten testen.

Mocht er na de test sprake zijn van een besmetting met het coronavirus, dan start de GGD een bron- en contactonderzoek. “Om het coronavirus nu en de komende tijd onder controle te houden is uitgebreid testen en (bij besmetting) een bron- en contactonderzoek cruciaal. De afgelopen tijd is er hard gewerkt om de laboratoriumcapaciteit, de benodigde hoeveelheid testmaterialen en het bron- en contactonderzoek uit te breiden zodat er breed getest kan worden en daarmee zicht te krijgen op waar het virus rondwaart”, laat GGD Hollands Midden weten.

Ook na 1 juni blijft het opvolgen van de hygiënemaatregelen en de 1,5 meter afstandsregel door alle Nederlanders van groot belang, naast uitgebreid testen en traceren. Dit wordt ook benadrukt door minister de Jonge: “Door iedereen met klachten te testen zien we snel waar het virus eventueel weer oplaait en kunnen we het direct de kop weer indrukken. Voor iedereen met klachten zoals hoesten, verkoudheid of koorts geldt daarom: ‘Blijf thuis, en laat je testen!’”

In heel Nederland zijn ruim 80 testlocaties beschikbaar, verdeeld over de 25 GGD-regio’s. Indien nodig zal dat aantal de komende tijd verder groeien. De GGD’en beschikken daarnaast over een aantal mobiele testlocaties en testteams die indien nodig aan huis komen.

Opschaling testcapaciteit een ‘enorme klus’

De verwachting is dat de eerste dagen veel mensen tegelijk zullen bellen. “Het testen en uitvoeren van bron- en contactonderzoek is een vast onderdeel van ons werk. Maar het uitvoeren op deze schaal is ook voor de GGD’en een enorme klus. Hierdoor kan het in het begin wellicht langer duren om een afspraak te maken en getest te worden. Maar we zorgen ervoor dat iedereen met klachten passend bij het coronavirus zo snel mogelijk geholpen wordt”, aldus Sjaak de Gouw, portefeuillehouder infectieziektebestrijding van GGD GHOR Nederland.

“Ook kan door een regionale uitbraak de beschikbare testcapaciteit tijdelijk ergens gericht moeten worden ingezet, waardoor het langer kan duren om een testafspraak te maken. GGD’en gebruiken de eerste periode om ervaring op te bouwen. Dat is nodig omdat op dit moment nog onbekend is hoeveel mensen daadwerkelijk een test willen laten afnemen en hoeveel daarvan positief getest zullen worden. De GGD’en gaan de ontwikkelingen in de eerste periode nadrukkelijk monitoren en op basis daarvan indien nodig hun inzet aanpassen.” Minister de Jonge: “Ik heb grote waardering voor de voortvarende wijze waarop de GGD’en dit oppakken. Het zal in het begin heus nog wel wat aanloopproblemen geven – logisch ook bij zo’n grote klus – maar ik heb er alle vertrouwen in dat met hun inzet we onze greep op het virus kunnen verstevigen.”

Kijk hier voor meer informatie.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.