Ingestuurd

Vereniging Hoogmadesche Polder biedt petitie aan wethouder aan tegen windturbines

Voor 31 mei moet de gemeente Kaag en Braassem een besluit nemen over het definitief aanwijzen van zoekgebieden van te plaatsen windturbines en zonneweiden. Vereniging Hoogmadesche Polder zette een petitie op poten, tegen de bouw van de windmolens. Vrijdag 21 mei boden zij de petitie, die ruim 1200 keer was ondertekend, aan de wethouder aan. 

Wethouder Inge van der Meer kreeg op vrijdag 21 mei meerdere petities aangeboden met het gezamenlijke doel: geen windturbines langs de A4 in Kaag en Braassem. Vanuit de petitie Hoogmade waren dat ruim 1200 handtekeningen. In Rijpwetering/Oud Ade 375, in Roelofarendsveen 300 en in Nieuwe Wetering 200. Het aanbieden werd ondersteund door een twintigtal mensen (vanwege corona konden er niet meer mensen bij zijn) en een tweetal spandoeken. 

Grote zorgen 

Bij de Hoogmadesche polder zijn windturbines ingetekend aan beide zijden van de A4. Vereniging Hoogmadesche Polder heeft hier grote zorgen bij. ‘’De geluidsoverlast van de windturbines kan resulteren in ernstige gezondheidsklachten bij omwonenden.’’ Daarnaast zal het dorp ook te maken krijgen met slagschaduw, en dat iedere dag zodra de zon maar even schijnt. Op het gebied van veiligheid maakt de vereniging Hoogmadeschepolder zich zorgen, gezien de hoogte van de windturbines in combinatie met de A4, HSL en hoogspanningsmasten. Daarbij wordt tevens verdere woningbouw zo goed als onmogelijk. 

Andere locatie 

Het gaat de inwoners niet om het verbieden van windturbines, maar wel om de locatie van de plaatsing daarvan. Diverse onderzoeken tonen aan dat dit op gebied van veiligheid (plaatsing bij Hoogmade vlak naast de A4, HSL en hoogspanningsmasten), gezondheid (geluidsoverlast, slagschaduw, verstoorde nachtrust) niet gewenst is, om maar te zwijgen over het verloren gaan van het natuurlandschap. 

De wethouder gaf aan de petities te delen met de gemeenteraad, die op 31 mei voor de moeilijke taak staat om de RES1.0 goed of af te keuren. Waar het de inwoners van Hoogmade en andere dorpen gaat om de huidige zoekgebieden te schrappen, was het pleidooi van de wethouder vooral gericht op energiebesparende maatregelen die de bewoners zelf kunnen nemen. De RES ziet dat laatste overigens als vanzelfsprekend. 

Petities Windturbines


Meer nieuws

Politie gisteren 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.

Sport gisteren 11:48

Finaledag Kaag en Braassemcup bij ROAC

Ook dit jaar zal er door voetballend Kaag en Braassem weer gestreden worden om de Kaag en Braassem Cup. De opzet is dit jaar wel anders dan we gewend waren. 

Sport gisteren 07:19

Heemskerk door naar finale

Voor het eerst staat Femke Heemskerk in een individuele olympische finale. De 33-jarige zwemster uit Roelofarendsveen plaatste zich afgelopen nacht met 52,93 seconden als zesde voor de strijd om de medailles op de 100 meter vrije slag. Het was haar op één na beste tijd ooit op die afstand. 

Natuur en recreatie 28 jul. 2021 14:03

Hulp gezocht voor nieuw zwemstrand in Roelofarendsveen/Oude Wetering

Begin dit jaar is er een petitie, georganiseerd door een inwoner uit Roelofarendsveen, gehouden waarin werd opgeroepen om een zwemplek te ontwikkelen. Deze petitie is door 707 inwoners ondertekend. Hieruit heeft het college de conclusie getrokken dat er behoefte is om een nieuwe zwemplek te realiseren die ook geschikt is voor onze jongste inwoners.