Vereniging Hoogmadesche Polder start petitie: 'Geen windturbines bij Hoogmade'

De gemeente Kaag en Braassem dient op 31 mei onder andere een besluit te nemen over het definitief aanwijzen van zoekgebieden van te plaatsen windturbines en zonneweiden. Bij de Hoogmadesche polder zijn windturbines ingetekend aan beide zijden van de A4. Vereniging Hoogmadesche Polder heeft hier grote zorgen bij. ‘’De geluidsoverlast van de windturbines kan resulteren in ernstige gezondheidsklachten bij omwonenden.’’ Daarnaast zal het dorp ook te maken krijgen met slagschaduw en dat iedere dag zodra de zon maar even schijnt.

Paul Linschooten van Vereniging Hoogmadesche Polder laat weten dat de geluidsnormen van de windturbines uit 2010 stammen. ‘’In Nederland is het maximaal toelaatbare decibel 47. Dit is veruit het hoogste in Europa en ligt ver boven het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).’’ 

  

Uit onderzoek van huisarts Sylvia van Manen blijkt dat het geluid kan zorgen voor chronische slaapproblemen, hoofdpijn, tinnitus, een drukgevoel op de oren, vertigo, visusklachten, luchtwegproblemen, tachycardie, prikkelbaarheid, concentratie- en geheugenproblemen, en angstgevoelens samengaand met de sensatie van inwendige pulsaties

  

Niet alleen gezondheidsklachten 

 

Naast de gezondheidsklachten laat Linschooten weten dat er nog meer bij komt kijken bij de windturbines. Zo zijn de windturbines 150 tot tweehonderd meter hoog. Waar normaliter een top van 120 wordt gehanteerd. ‘’In een dunbevolkt gebied zal dit geen probleem zijn, maar de windturbines in Hoogmade komen driehonderd tot vierhonderd meter van woningen vandaan.’’ In geval van calamiteiten veroorzaken deze windturbines nabij huizen, het spoor, hoogspanningsmasten en de A4 levensbedreigende situaties.

 

Tennet geeft aan dat een windturbine wel 180 meter vanaf hoogspanningsmasten moet worden geplaatst. Dit zou betekenen dat de turbines nog dichter op de huizen zouden komen te staan. Door de enorme werpafstand van deze maat windturbines van wel 300 - 400 meter en meer kunnen de brokstukken tot op of in de woningen terecht komen, ‘’Zo zijn er al meerdere gevallen waarbij er onderdelen van een windturbine naar beneden gevallen zijn’’, aldus Linschooten. 

 

Tevens betekent plaatsing van deze windturbines de verwoesting van het open polderlandschap en aantasting van de leefomgeving van kwetsbare weidevogels. Ook laat hij weten dat gefaseerde en kleinschalige uitbreiding van het dorp niet meer mogelijk is en dat inwoners zullen wegtrekken, waardoor de middenstand verdwijnt. ‘’Dat wordt de doodsteek van ons mooie dorp Hoogmade.’’ 

  

Petitie 

 

Om die reden verzoekt Vereniging Hoogmadesche Polder de gemeente niet in te stemmen met de bouw van windturbines bij Hoogmade. Ben jij het eens met de standpunten van Vereniging Hoogmadesche Polder? Teken de petitie dan hier


Meer nieuws

Advertorial Voor Kinderen gisteren 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport gisteren 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.

Sport 29 jul. 2021 11:48

Finaledag Kaag en Braassemcup bij ROAC

Ook dit jaar zal er door voetballend Kaag en Braassem weer gestreden worden om de Kaag en Braassem Cup. De opzet is dit jaar wel anders dan we gewend waren. 

Sport 29 jul. 2021 07:19

Heemskerk door naar finale

Voor het eerst staat Femke Heemskerk in een individuele olympische finale. De 33-jarige zwemster uit Roelofarendsveen plaatste zich afgelopen nacht met 52,93 seconden als zesde voor de strijd om de medailles op de 100 meter vrije slag. Het was haar op één na beste tijd ooit op die afstand.