Vereniging Hoogmadesche Polder start petitie: 'Geen windturbines bij Hoogmade'

De gemeente Kaag en Braassem dient op 31 mei onder andere een besluit te nemen over het definitief aanwijzen van zoekgebieden van te plaatsen windturbines en zonneweiden. Bij de Hoogmadesche polder zijn windturbines ingetekend aan beide zijden van de A4. Vereniging Hoogmadesche Polder heeft hier grote zorgen bij. ‘’De geluidsoverlast van de windturbines kan resulteren in ernstige gezondheidsklachten bij omwonenden.’’ Daarnaast zal het dorp ook te maken krijgen met slagschaduw en dat iedere dag zodra de zon maar even schijnt.

Paul Linschooten van Vereniging Hoogmadesche Polder laat weten dat de geluidsnormen van de windturbines uit 2010 stammen. ‘’In Nederland is het maximaal toelaatbare decibel 47. Dit is veruit het hoogste in Europa en ligt ver boven het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).’’ 

  

Uit onderzoek van huisarts Sylvia van Manen blijkt dat het geluid kan zorgen voor chronische slaapproblemen, hoofdpijn, tinnitus, een drukgevoel op de oren, vertigo, visusklachten, luchtwegproblemen, tachycardie, prikkelbaarheid, concentratie- en geheugenproblemen, en angstgevoelens samengaand met de sensatie van inwendige pulsaties

  

Niet alleen gezondheidsklachten 

 

Naast de gezondheidsklachten laat Linschooten weten dat er nog meer bij komt kijken bij de windturbines. Zo zijn de windturbines 150 tot tweehonderd meter hoog. Waar normaliter een top van 120 wordt gehanteerd. ‘’In een dunbevolkt gebied zal dit geen probleem zijn, maar de windturbines in Hoogmade komen driehonderd tot vierhonderd meter van woningen vandaan.’’ In geval van calamiteiten veroorzaken deze windturbines nabij huizen, het spoor, hoogspanningsmasten en de A4 levensbedreigende situaties.

 

Tennet geeft aan dat een windturbine wel 180 meter vanaf hoogspanningsmasten moet worden geplaatst. Dit zou betekenen dat de turbines nog dichter op de huizen zouden komen te staan. Door de enorme werpafstand van deze maat windturbines van wel 300 - 400 meter en meer kunnen de brokstukken tot op of in de woningen terecht komen, ‘’Zo zijn er al meerdere gevallen waarbij er onderdelen van een windturbine naar beneden gevallen zijn’’, aldus Linschooten. 

 

Tevens betekent plaatsing van deze windturbines de verwoesting van het open polderlandschap en aantasting van de leefomgeving van kwetsbare weidevogels. Ook laat hij weten dat gefaseerde en kleinschalige uitbreiding van het dorp niet meer mogelijk is en dat inwoners zullen wegtrekken, waardoor de middenstand verdwijnt. ‘’Dat wordt de doodsteek van ons mooie dorp Hoogmade.’’ 

  

Petitie 

 

Om die reden verzoekt Vereniging Hoogmadesche Polder de gemeente niet in te stemmen met de bouw van windturbines bij Hoogmade. Ben jij het eens met de standpunten van Vereniging Hoogmadesche Polder? Teken de petitie dan hier


Meer nieuws

Gemeente gisteren 16:57

Gemeente omarmt inwonersinitiatief: verkoop jachthaven 'T Venegat aan nieuw op te richten vereniging Rijnsaterwoude op

Betrokken bewoners, dorpsraad Rijnsaterwoude en Stichting jachthaven ’t Venegat hebben een plan geschreven om de huidige stichting om te vormen tot een vereniging die jachthaven ’t Venegat wil kopen van de gemeente. De op te richten vereniging heeft een breder doel dan alleen het beheren en exploiteren van de jachthaven. De gemeente Kaag en Braassem staat hier positief tegenover en wil daarom ook afzien van een openbare verkoop en inzetten op het sluiten van een koopovereenkomst met de nieuwe vereniging.

Politie 11 mei 2021 12:18

Hardrijder op A4 in Roelofarendsveen komt van koude kermis thuis

Op vrijdagavond 7 mei op de A4 bij Roelofarendsveen had een bestuurder wel erg haast. De bestuurder reed zo’n veertig kilometer te hard. Nadat hij van de weg werd gehaald, bleek dat de persoon nog acht flinke boetes had openstaan. Na een speekseltest constateerde de dienders dat de man onder invloed van THC was. 

Verkeer en vervoer 10 mei 2021 09:15

Veerdienst Kaag gestremd voor autoverkeer

Sinds maandagochtend 08:00 uur is Veerdienst Kaag voor autoverkeer gestremd. Door een technisch mankement kunnen auto’s voorlopig niet overvaren. De technische dienst van Team Veerdienst Kaag werkt op dit moment zo snel mogelijk om het heikel te verhelpen.