Still NU.nl

Versoepelingen voor winkels, sportscholen, contactberoepen en onderwijs

Na vier weken lockdown gaan vanaf zaterdag 15 januari versoepelingen in voor winkels, sportscholen, contactberoepen en onderwijsinstellingen. Zij mogen hun deuren weer openen, zij het onder voorwaarden.

Het was de eerste persconferentie onder het nieuwe kabinet. In plaats van Hugo de Jonge stond Ernst Kuipers naast minister-president Mark Rutte. Met Kuipers als nieuwe minister van Volksgezondheid, was dit ook de eerste persconferentie ‘nieuwe stijl’. Er werden meer graphics en minder tekst ingezet om de situatie en ontwikkelingen uit te leggen. Ook de gebarentolk werd anders in beeld gebracht, namelijk als een ‘postzegel’ in het hoekje.

Alle versoepelingen op een rij

 • Het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan worden hervat. 
 • Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten is weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet welkom. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft verplicht bij sport- en cultuurbeoefening binnen vanaf 18 jaar.
 • De deuren van de detailhandel gaan dagelijks weer open, tot 17:00 uur ’s middags. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm en er gelden een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. 
 • Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17:00 uur ’s middags. 
 • De mondkapjesplicht en het advies wordt uitgebreid. Geen stoffen mondkapjes meer.
 • Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of al in 2022 corona heeft gehad, hoeft per direct niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Het quarantaine advies voor mensen met cruciale beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt.
 • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek. Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.

Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.