Pexels

Vleermuizenonderzoek in Roelofarendsveen

In het stedelijk gebied van Roelofarendsveen gaan de ecologen van Econsultancy een vleermuisinventarisatie uitvoeren. De inventarisatie vindt plaats in de avonden van 30 mei, 22 juni en 30 augustus tussen 21:00 en 00:00 uur.

De Braassemerland VOF gaat zorgvuldig om met de gevolgen van haar bouwactiviteiten op de natuur. Het realiseren van honderden woningen in het plangebied betekent zorgvuldig onderzoek en goede compensatiemaatregelen om de biodiversiteit hier te behouden. “Vleermuizen zijn een soortgroep waar wij zorgvuldig mee om moeten gaan. Zij zijn bijvoorbeeld belangrijke natuurlijke plaagbestrijders. Een vleermuis kan tot wel 3.000 muggen per nacht eten!”

Verschillende vleermuissoorten zijn voor hun verblijfplaats afhankelijk van gebouwen. Wanneer bebouwing wordt gesloopt heeft dit dus mogelijk gevolgen voor vleermuizen. “Uit eerder ecologisch onderzoek is daarnaast gebleken dat een aantal van de weilanden binnen het plangebied door de vleermuizen worden gebruikt als foerageergebieden (voedselgebied). Wanneer deze weilanden worden bebouwd is er mogelijk niet meer voldoende voedsel beschikbaar voor de huidige populatie.”

Wat wordt er geïnventariseerd?

Tijdens de inventarisatie wordt gekeken waar welke soort vleermuizen zitten. Tevens wordt in kaart gebracht welke foerageergebieden ze gebruiken. Naast foerageergebieden is het doel van het onderzoek ook om de belangrijkste vliegroutes in Roelofarendsveen in kaart te brengen. Vleermuizen maken namelijk gebruik van vaste vliegroutes tussen verblijfplaatsen en foerageergebieden. Toekomstige voorzieningen ten behoeve van vleermuizen kunnen daarom het beste langs deze vliegroutes worden gerealiseerd. Tenslotte wordt er ook een inschatting gemaakt van het aantal aanwezige vleermuizen.

Wat gaan ze met het onderzoek doen?

De Braassemerland VOF wil de aanwezige verblijfplaatsen en leefgebieden die binnen de ontwikkeling verloren gaan compenseren. “Op basis van de resultaten van het onderzoek worden op de belangrijkste locaties waar de vleermuizen leven voorzieningen gerealiseerd. Denk hierbij aan vleermuiskasten en vleermuisvriendelijke verlichting. Ook wordt er een alternatief foerageergebied ingericht. Zo behouden we de biodiversiteit in het gebied die zo belangrijk is voor ons allemaal.”

De ecologen zijn te herkennen aan hun oranje veiligheidshesjes. Zo nu en dan gebruiken zij voor het onderzoek zaklampen. Op onderstaande afbeelding is te zien welke trajecten onderzocht worden. Kom je de ecologen tegen bij jou in de buurt? Zij vertellen graag over het onderzoek.

vleermuizen inventarisatie.jpg


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.