Vrieskou in aantocht én centimeters sneeuw op komst

Dit weekend en de dagen erna zakken de temperaturen tot onder het vriespunt. En niet zo’n beetje ook. Het kan lokaal tot wel 20 graden gaan vriezen. Ook ziet het er naar uit dat inwoners van onze gemeente zich op kunnen maken voor centimeters sneeuw.

Vrieskou in aantocht én centimeters sneeuw op komst

Echt winters weer bleef tot nu toe uit in onze regio. Half januari werd de gemeente wel bedekt onder een laagje sneeuw, maar van een echte witte winterse wereld was geen sprake. Daar komt vanaf dit weekend echter verandering in. De verwachtingen zijn ijskoud. En dat gaat zorgen voor winterse kou en een witte wereld.

Kans op ijzel

Vanaf vrijdag wordt het kouder, maar zaterdag wordt gezien als de echte start van een koude en winterse periode. Beetje bij beetje wordt er meer koude lucht ons land ingeblazen. Zaterdag geldt: hoe noordelijker, hoe winterser de neerslag, aldus WeerOnline. Die dag hoeven we in Alphen dus waarschijnlijk niet veel sneeuw te verwachten, maar er wordt al wel gewaarschuwd voor gladheid. In het overgangsgebied tussen sneeuw en regen is de kans namelijk groot dat het gaat ijzelen.

Sneeuw en gladheid

In de nacht van zaterdag op zondag zal het gaan sneeuwen. Er kan in zes uur tijd lokaal zo’n 10 tot 15 centimeter vallen. De neerslag gaat gepaard met behoorlijk wat wind. Ook is er kans op driftsneeuw, wat betekent dat reeds gevallen sneeuw door de wind van de grond opwaait en elders weer wordt afgezet. In combinatie met kans op ijzel wordt dan ook afgeraden om de weg op te gaan. Doordat er weinig verkeer op de weg is door de lockdown en de avondklok, wordt het zout minder goed ingereden. Dat betekent dat het lokaal spiegelglad kan zijn.

Zondag sneeuwt het mogelijk de hele dag door. Het is niet uitgesloten dat er lokaal 30 centimeter sneeuw gaat vallen. Naar verwachting valt de meeste sneeuw in het noorden, midden en oosten. De temperatuur blijft die dag onder nul. Ook de dagen erna blijft het ijzig koud. Zowel overdag als ’s nachts komt de temperatuur niet boven nul. Lokaal kan het ‘s nachts tot wel 20 graden gaan vriezen. Of er maandag of dinsdag ook nog sneeuw zal vallen is nog niet helemaal duidelijk.

 


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.