Hanneke Vissers

Vroeger was alles… - Verhalen in het Ghoybos

Het was de zomer van 2020. Het was een raar jaar geweest en Brigitte en Arjan hadden de zinnen op iets anders gezet. Op de fiets trapten ze langs de weilanden en genoten van het zonnetje. Het fluiten van de vogels werd bijna natuurlijk samengevoegd met het geruis van de A4 terwijl ze in de verte de eerste bomen van het Ghoybos zagen opdoemen.

Nog even kijken naar het water en dan het Ghoybos in. In het Amfitheatertje zaten al wat mensen, op veilige afstand van elkaar, en ze werden door de mensen van het ghoyhuys welkom geheten met een kopje koffie voor Arjan en een lekkere thee voor Brigitte. Nu nog even een plekje zoeken, de meegebrachte kussentjes onder de kont en achteroverleunen. En daar kwam de verhalenverteller al aan. Een grote man, bretels, raar baardje en een grote glimlach. Het ging een mooi avondje worden, met op de achtergrond de natuur die langzaam tot rust kwam, net als de A4.

Het idee is vorig jaar geboren toen Maurice van Leeuwen en Patrick Deters de koppen bij elkaar staken. De gemeente heeft een mooie recreatie plek erbij gekregen, zelfs met een echt Amfitheater. En is zonde om daar dan niets mee te doen. De eerste activiteiten ontstonden al, maar zou het niet mooi zijn om in het Amfitheater ook iets te organiseren. En zo werd “Vroeger was alles…” bedacht. “Ik was gelijk al enthousiast” verteld Deters. “Ik loop eigenlijk al jaren met het idee om een soort ‘inburgeringscursus Kaag en Braassem’ te geven. Want er zijn zoveel mooie verhalen in onze gemeente, we hebben zulke enthousiaste mensen bij de historische verenigingen en stichtingen die de verhalen mooi onderzoeken en opschrijven, maar de verhalen worden niet vaak verteld. En zeker nu met zoveel nieuwe inwoners, maar ik gok ook dat het gros van de mensen onder de 60 veel van de verhalen ook niet kent. Of alleen oppervlakkig. En in mijn Oudejaars heb ik daar gewoon de ruimte niet voor.” Patrick Deters, een grote stevige man met een vriendelijk en expressief gezicht, is een bekende in de gemeente. Sinds 2014 geeft hij ieder jaar een lokale oudejaarsconference waar de plaatselijke gebeurtenissen, politiek en politici besproken worden. “En dan gaat het over het heden, tenminste het afgelopen jaar. Maar mijn vader wist altijd mooie verhalen te vertellen uit de gemeente en over vroeger. En Meester Koot was vroeger ook zo’n goede verteller waardoor ik altijd een interesse heb gehouden in de historie van onze gemeente. En nu zag ik mooie gelegenheid om die verhalen te vertellen. En dat samen met het ghoyhuys!”

Het ghoyhuys (wat je schrijft zonder een hoofdletter) is een nieuwe aanwinst in de gemeente. Direct gelegen aan het Ghoybos kochten Carina & Maurice van Leeuwen het terrein in 2015 en toen zijn ze gaan bouwen aan het ghoyhuys. Een mooie expositieruimte, trainings,- en vergaderlocatie, multifunctioneel te gebruiken, je kunt er zelfs overnachten. Allemaal op een steenworp afstand van de A4 en zelfs per boot bereikbaar.  Zij zorgen voor extra leven in het Ghoybos. “Want als je dan toch de kans hebt om hier zo mooi te wonen en werken is het natuurlijk ook bijzonder om je steentje bij te dragen aan de prachtige omgeving. We zijn altijd op zoek naar mooie (creatieve) initiatieven voor in en om het Ghoybos en ghoyhuys. En zo kwamen we ook met het idee van de voorstellingen in het Amfitheater alhier. Want het staat er natuurlijk niet voor niets.” Aan het woord is Maurice met een enthousiast stemgeluid en vol met ideeën voor de toekomst. “En bij slecht weer, geen probleem, we lopen zo vanuit het bos naar het ghoyhuys waar we rond de haard kunnen genieten van de verhalen van Patrick.”

Wat mag je nu verwachten? “Ik ga natuurlijk niet alles al vertellen”, zegt Deters met een twinkeling in zijn ogen. “Maar we willen er een leuke en veilige avond uit van maken. Dus we hebben maar heel beperkt plek. Er zijn 11 bankjes beschikbaar waar je met 1 of 2 personen op kan zitten. Dus je kan via de site een kaartje kopen voor één of twee personen (uit 1 huishouden!). Op ieder bankje kan je met zijn tweeën zitten, maar we gaan geen mensen bij elkaar zetten! Dus iedere avond hebben we 11 kaarten en dan is het op! Bij aankomst krijg je een kopje koffie of thee zodat je lekker ontspannen aan de voorstelling kan beginnen en n de pauze is er een drankje voor iedereen (bij de prijs inbegrepen).  Na afloop is het natuurlijk mogelijk om nog even te blijven hangen, op veilige afstand van 1,5 meter kan je nog wat nababbelen onder het genot van een borreltje. Tsja, en de verhalen die ik ga vertellen, daarvoor zal je echt zelf moeten komen kijken! Maar het wordt geen oudejaars, ik ga op een leuke manier de geschiedenis vertellen, maar ik ga geen hele avond grappen maken”. De uitgelezen kans om verhalen te horen over de geschiedenis van Kaag & Braassem, op een mooie locatie tijdens een hopelijk heerlijke zomeravond tussen bomen, water en de A4.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.