GGD Hollands Midden

Waarom duurt het 48 uur voordat de uitslag van een coronatest bekend is?

GGD Hollands Midden probeert na het afnemen van een coronatest zo snel mogelijk de uitslag bekend te maken. Dit gebeurt uiterlijk binnen 48 uur na het afnemen van de test, maar waarom wordt er gestreefd naar 48 uur en niet korter?

Sinds 1 juni kan iedereen zich laten testen op het coronavirus bij de speciaal hiervoor ingerichte corona testlocaties. Maar voordat je gebeld wordt met de uitslag, gaan er eerst 48 uur voorbij. Dit komt door het traject dat GGD Hollands Midden moet doorlopen.

Traject doorlopen

De eerste stap is de testbuisjes naar het laboratorium brengen. Dit gebeurt per koerier. “In het laboratorium worden de tests op kweek gezet en geanalyseerd. Meestal gaat dit in één keer, soms moet een afname twee keer op kweek worden gezet om tot een betrouwbare uitslag te komen”, zo legt GGD Hollands Midden uit. Als de uitslag bekend is, wordt dit in het systeem ‘CoronIT’ gezet. Zodra het landelijke callcenter ziet dat de uitslag van de test binnen is, belt een van de medewerkers de persoon in kwestie. Dit doen zij met een anoniem nummer.

Maar soms duurt het langer voordat de uitslag bekend is. “Een vertraging kan komen doordat niet iedereen gelijk de telefoon opneemt. Die mensen worden op een later tijdstip opnieuw gebeld. Ook hebben wij sporadisch te maken met een storing in het ICT-systeem, waardoor de uitslag soms pas later ingevoerd kan worden.”

Maar vrijwel alle uitslagen zijn bekend binnen 30 uur. GGD Hollands Midden: “Wij hebben berekend dat 50% van de mensen de uitslag binnen 27 uur ontvangt, 91% van de personen ontvangt de uitslag binnen 30 uur.”


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.