Marjan Kinkel

Waarom staat alleen de Weteringbrug 3 uur open?

Komende vrijdagnacht is het weer eens zo ver. De Weteringbrug is drie uur lang afgesloten voor het wegverkeer. Maar waarom zo lang? En waarom alleen de Weteringbrug en niet de Meerbrug die een paar kilometer verderop ligt? Of de Woubrugse brug? We kregen daar wat vragen over, dus gaan een poging doen dit uit te leggen. 

De clou zit ‘m in de breedte van de brug. En dan vooral de doorvaartbreedte. Bij de Meerbrug bij Nieuwe Wetering is die 10 meter. Maar, op verzoek van Van Lent, is het mogelijk de brug verder open te zetten, waardoor een vrije doorgang van 14 meter te realiseren is. Daar is bij de bouw, die in 2013 afgerond is een soort van over nagedacht.

De Woubrugse brug is de brug met de breedste opening op de route van Kaag richting het ruime sop. De maximale doorvaart van die brug is 14.20 meter. Als de boot de Meerbrug gepasseerd is, is Woubrugge een makkie. Alleen dat kleine knikje in de Woudwetering maakt het nog een klein beetje spannend.

In 2009 werd besloten een tweede kolk (zeg maar een sluis) aan te leggen in de Julianasluis in Gouda. De provincie wilde deze, net als de andere kolk, 12 meter breed houden. Van Lent wilde graag dat deze 14 meter breed zou worden. Dat was immers de breedte van de Woubrugse brug. Zo kon men bredere schepen maken. Breder betekent ook langer. En we weten allemaal, hoe langer de boot, hoe duurder die is. Van Lent betaalde 2.5 miljoen voor die 2 extra meters, maar die waren snel terugverdiend. Bleef er nog één knelpunt, namelijk de Weteringbrug.

Met een breedte van 10.50 meter kwam men zo’n 3.5 meter te kort. Een simpele oplossing zou zijn het verlengen van het brugdek en het weghalen van de tussenpilaar. Helaas bleek dat niet haalbaar. Dus werd er gezocht naar en andere oplossing. Die werd gevonden in het draaibaar maken van het westelijke deel van de brug. Omdat de brug maar een enkele keer helemaal open moet, werd besloten deze niet mechanisch, maar “handmatig” te maken. Ook de tussenpilaren, het gedeelte waar het brugdeel op rust als ze dicht is, is zo gemaakt dat het makkelijk te verwijderen en weer terug te plaatsen is. Maar daar gaat wat tijd in zitten. Er zijn 2 grote kranen nodig om het brugdeel te openen en sluiten en de tussenpilaren weg te halen en terug te plaatsen.

Ik weet niet of het transport voor Van Lent is, voor het zelfde geld is er komende vrijdag een andere reden, maar in de basis is dit de reden dat de Weteringbrug langer open staat dan de andere bruggen.


Meer nieuws

Evenementen gisteren 15:58

Molendag 2022: informatief en gezellig druk

Prachtig mooi weer, vrolijke mensen en draaiende molens. In het kort gezegd was Nationale Molendag Kaag en Braassem 2022 op zaterdag 14 mei een groot succes. 

Sport gisteren 15:06

Teleurstellend verlies EMM'21 VR1

Zondag 15 mei was de belangrijke uitwedstrijd tegen mededegradatiekandidaat WSV. Een resultaat zou betekenen dat we in ieder geval geen laatste meer kunnen worden. Het liep helaas anders. WSV wilde duidelijk voor hun laatste kansen strijden en bij ons was dat minder. Het gevolg was dat WSV feller in de duels zaten en vaak de tweede bal hadden.

Advertorial Cultuur gisteren 14:11

Jon van Eerd is terug met zijn populaire karakter Harrie Vermeulen

Na o.a. ‘Harrie & Eva’ en ‘Charley, de komische musical’ keert Jon van Eerd terug naar Alphen a/d Rijn. Op zaterdag 28 mei staat hij in Theater Castellum met de voorstelling ‘Harrie neemt de benen’. In deze spiksplinternieuwe komedie laat Van Eerd zich, omringd door een topcast, weer van zijn beste kant zien.

Overige 15 mei 2022 09:33

Auto te water langs A4 bij Roelofarendsveen

Zondagochtend werden de hulpdiensten opgeroepen voor een voertuig te water langs de A4 bij Roelofarendsveen. Het bleek te gaan om een auto die met hoge snelheid het water in gereden was.