Marjan Kinkel

Waarom staat alleen de Weteringbrug 3 uur open?

Komende vrijdagnacht is het weer eens zo ver. De Weteringbrug is drie uur lang afgesloten voor het wegverkeer. Maar waarom zo lang? En waarom alleen de Weteringbrug en niet de Meerbrug die een paar kilometer verderop ligt? Of de Woubrugse brug? We kregen daar wat vragen over, dus gaan een poging doen dit uit te leggen. 

De clou zit ‘m in de breedte van de brug. En dan vooral de doorvaartbreedte. Bij de Meerbrug bij Nieuwe Wetering is die 10 meter. Maar, op verzoek van Van Lent, is het mogelijk de brug verder open te zetten, waardoor een vrije doorgang van 14 meter te realiseren is. Daar is bij de bouw, die in 2013 afgerond is een soort van over nagedacht.

De Woubrugse brug is de brug met de breedste opening op de route van Kaag richting het ruime sop. De maximale doorvaart van die brug is 14.20 meter. Als de boot de Meerbrug gepasseerd is, is Woubrugge een makkie. Alleen dat kleine knikje in de Woudwetering maakt het nog een klein beetje spannend.

In 2009 werd besloten een tweede kolk (zeg maar een sluis) aan te leggen in de Julianasluis in Gouda. De provincie wilde deze, net als de andere kolk, 12 meter breed houden. Van Lent wilde graag dat deze 14 meter breed zou worden. Dat was immers de breedte van de Woubrugse brug. Zo kon men bredere schepen maken. Breder betekent ook langer. En we weten allemaal, hoe langer de boot, hoe duurder die is. Van Lent betaalde 2.5 miljoen voor die 2 extra meters, maar die waren snel terugverdiend. Bleef er nog één knelpunt, namelijk de Weteringbrug.

Met een breedte van 10.50 meter kwam men zo’n 3.5 meter te kort. Een simpele oplossing zou zijn het verlengen van het brugdek en het weghalen van de tussenpilaar. Helaas bleek dat niet haalbaar. Dus werd er gezocht naar en andere oplossing. Die werd gevonden in het draaibaar maken van het westelijke deel van de brug. Omdat de brug maar een enkele keer helemaal open moet, werd besloten deze niet mechanisch, maar “handmatig” te maken. Ook de tussenpilaren, het gedeelte waar het brugdeel op rust als ze dicht is, is zo gemaakt dat het makkelijk te verwijderen en weer terug te plaatsen is. Maar daar gaat wat tijd in zitten. Er zijn 2 grote kranen nodig om het brugdeel te openen en sluiten en de tussenpilaren weg te halen en terug te plaatsen.

Ik weet niet of het transport voor Van Lent is, voor het zelfde geld is er komende vrijdag een andere reden, maar in de basis is dit de reden dat de Weteringbrug langer open staat dan de andere bruggen.


Meer nieuws

Overige vandaag 15:43

Molenfoto wint lunch

KAAG EN BRAASSEM - Kaag en Braassem Promotie schreef in het kader van Mei Molenmaand een fotowedstrijd uit en mocht rekenen op bijna tachtig inzendingen. Samen met vertegenwoordiging van de Rijnlandse Molenstichting werden de foto’s op diverse punten beoordeeld.

Overige vandaag 09:15

OVKB houdt eerste live evenement

Kaag en Braassem, OVKB grijpt de versoepelingen van het kabinet aan om het jaarlijkse langste-dag-evenement live te laten plaatsvinden. Het is het eerste live evenement sinds de fusie van ondernemersverenigingen OVA Kaag en Braassem en OVKB-Oost, een halfjaar geleden.

Sport gisteren 20:25

One en Only marathon op 11 september

De organisatie van Loopvereniging Plantaris’ One en Only gaat er voor. Niet voor anderhalve meter, maar voor maar liefst 42,195 kilometer loopplezier door het VeenStenenTijdperk. Na een jaar afwezigheid zijn de plannen voor de 19e editie, van de populaire estafette-marathon als start van de kermisweek, weer uit de koelkast gehaald.

Voor Kinderen gisteren 12:12

Geen huttenbouw in Rijpwetering en Roelofarendsveen, wel in Leimuiden

Ondanks de versoepelingen gaan een hoop vakantie evenementen ook dit jaar niet door. Zo heeft de VAK Alkemade aangegeven dat de huttenbouw in Rijpwetering en Roelofarendsveen dit jaar niet doorgaat. In Leimuiden wordt dit jaar wel een huttenbouw gehouden. Zij het in een andere vorm en voor het goede doel.

Politie gisteren 10:59

Auto met schade achtergelaten op N207

In de nacht van vrijdag op zaterdag, rond 02.00u trof de politie een zwaar beschadigde auto aan op de busbaan van de N207. Van de inzittende(n) ontbrak elk spoor.

Coronacrisis in Kaag en Braassem 18 jun. 2021 19:46

Bijna terug naar normaal: dit verandert er op 26 juni

Vanaf zaterdag 26 juni kan bijna alles weer op anderhalve meter. Er geldt dan geen maximum aantal meer voor bezoek en groepsvorming, de mondkapjesplicht vervalt deels en op kantoor werken mag weer gedeeltelijk.