Josh Walet

Wanneer laat je je kind testen op corona?

De basisscholen en kinderopvangen zijn weer volledig open. Bij klachten die kunnen wijzen op het coronavirus, moeten kinderen thuis blijven. Maar uit onderzoek blijkt dat kinderen relatief weinig corona krijgen. Wanneer laat je je kind dan testen op het virus?

Er wordt vaak veel gesnotterd in de klas. Kinderen zijn vroeg in hun leven namelijk nog bevattelijk voor onschuldige verkoudheidsvirussen, terwijl volwassenen hier weerstand tegen op hebben gebouwd door de jaren heen. Maar hoe weet je of de verkoudheid van jouw kind onschuldig is of juist besmet is met het coronavirus?

Richtlijnen

Als een kind klachten heeft die passen bij het coronavirus zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten, plotseling verlies van reuk en/of smaak, benauwdheid, verhoging óf koorts boven de 38 graden, dan mag je kind niet naar de kinderopvang, school en/of buitenschoolse opvang. Heeft je kind verhoging óf koorts en/of benauwdheid? Dan moet het hele gezin thuisblijven tot de uitslag bekend is. Pas als je kind 24-uur klachtenvrij is dan mag hij/zij weer naar buiten.

Maar wat als jouw kind last heeft van hooikoorts, astma, of andere chronische klachten die vergelijkbare symptomen hebben als bij het coronavirus? De richtlijn van het RIVM zegt hierover: “Als de klachten van een kind als herkenbaar onveranderd passen bij een reeds bestaande aandoening (zoals hooikoorts of astma) mag het kind naar school. Het is dan niet nodig om het kind te testen. Bij verandering van het klachtenpatroon of bij het ontstaan van nieuwe klachten naast het bekende klachtenpatroon, blijft het kind thuis tot deze nieuwe klachten voorbij zijn of het bekende klachtenpatroon is teruggekeerd.”

Testen

Zodra de klachten veranderen of anders zijn dan normaal, wordt verzocht jouw kind thuis te houden en een afspraak voor een test. Of een kind daadwerkelijk besmet is met het coronavirus is namelijk alleen vast te stellen met een coronatest.

Heeft jouw kind geen chronische klachten die lijken op de symptomen van het coronavirus? GGD Hollands Midden raadt dan aan om jouw kind te laten testen als de verkoudheidsklachten langer dan een week duren. “De jeugdarts verbonden aan de school kan zo nodig in overleg met ouders, school/opvang en eventueel de huisarts of behandelend arts advies geven om bijvoorbeeld bij twijfel over de oorzaak van de klachten je kind te testen op het coronavirus.”

Bij de test zelf wordt rekening gehouden met jouw kind. GGD Hollands Midden licht toe: “We begrijpen dat het voor je kind spannend is. We nemen dan ook meer tijd om je kind gerust te stellen. Bereid je kind er zo goed mogelijk op voor. Jij kent je kind het beste. Weet dat wij hem/haar heel dapper vinden!”

Een afspraak maken om jouw kind te laten testen kan via 085-0782878. Via dit nummer kun je ook terecht om advies in te winnen en/of in contact te komen met de jeugdarts.

Op de foto: de coronatest drive-in op de Euromarkt in Alphen.


Meer nieuws

Coronacrisis in Kaag en Braassem gisteren 19:24

Rutte: ‘’Corona is niet voorbij, houd je aan de regels’’

Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid lasten vanavond een persconferentie in om een update te geven over de toename van het aantal coronabesmettingen. ‘’Een tweede lock-down hoeft niet te komen, maar dat gaat niet vanzelf.’’ Niet alleen komen er regionale maatregelen, ook landelijk worden de maatregelen aangescherpt.

Advertorial Sport gisteren 15:23

Remember Liemeer Experience op 6 september

Fred Schröder, bestuurslid van Golf- & CountryClub Liemeer: “Iedere golfclub organiseert ’open dagen’ en zijn dan blij met 30 tot 40 bezoekers. Wij organiseren nu voor de vierde keer de ’Liemeer Experience’ en in de vorige jaren liep het aantal bezoekers op van 190 in 2017 tot vorig jaar bijna 400 bezoekers!'' 

Overige gisteren 12:59

Dodelijke kattenziekte in Nederland

Er is een dodelijke kattenziekte, genaamd het Panleucopenie Virus, opgedoken in Nederland. Het virus is zeer besmettelijk. Kattenbezitters worden gewaarschuwd om te controleren of hun katten de juiste vaccinatie hebben gehad.

Weer in Kaag en Braassem gisteren 11:47

RIVM haalt Nationaal Hitteplan van stal

Het RIVM heeft het Nationaal Hitteplan geactiveerd in verband met de tropische temperaturen die ons de komende dagen te wachten staan. ‘’Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen.’’

Calamiteiten gisteren 08:54

Achtervolging in Oud Ade

Dinsdagavond 4 augustus gaf de politie een auto op de Leidseweg het stopteken om te auto te controleren. Op dat moment ging de auto er met hoge snelheid van door.