Gemeente Kaag en Braassem

Wat doet de gemeente aan de eikenprocessiesrups?

Zoals de naam al doet vermoeden komt de eikenprocessierups rond eikenbomen voor. In onze gemeente hebben we 400 eiken (op de bijna 9600 gemeentelijke bomen). Vorig jaar vond de gemeente in ongeveer 20 bomen de eikenprocessierups.

De aantastingen in onze gemeente zijn gelukkig klein, maar de gemeente Kaag en Braassem doet veel om de rups te bestrijden. Ze hangen nestkasten op voor mezen. Deze kasten worden gemaakt in de lokale sociale timmerwerkplaats. Daarnaast maaien ze, daar waar mogelijk, minder vaak het gazon bij eikenbomen. Zo vinden natuurlijke vijanden zoals insecten, vleermuizen en vogels geschikte ruimte en kan de gemeente op een natuurlijke wijze de rups bestrijden. Daar waar een nest wordt gevonden laten we dit mechanisch verwijderen. Dan wordt het nest opgezogen.

Hoe kunt u als inwoner van de gemeente Kaag en Braassem helpen?

Groen in jouw tuin helpt. Als we er in de gemeente voor zorgen dat er op veel plekken vogels, vleermuizen en insecten een geschikte leefomgeving vinden, dan is de kans op het ontstaan van plagen door insecten, zoals de eikenprocessierups, kleiner. Er zijn dan namelijk meer dieren die de rups opeten.

Zie je een nest van de processierups? Dan hoort de gemeente dat graag! Zelf onderzoeken zij de bomen ook, maar ze kunnen niet alles zien. Je kan een melding doen via de website www.kaagenbraassem.nl/melding of telefonisch via 071 332 72 72.


Meer nieuws

Evenementen vandaag 09:33

Feestweekgevoel in Leimuiden

De oliebollenkraam in Leimuiden is per vandaag geopend. Vandaag en morgen kunnen mensen vanaf 11:00 uur genieten van de Oudhollandse lekkernijen.

Advertorial Voor Kinderen gisteren 15:38

Yvons Springkussenverhuur: hét adres voor het huren van springkussens

Bij Yvons Springkussenverhuur, gevestigd in Rijpwetering, kan je terecht voor het huren van een springkussen, stormbaan of opblaasfiguur. De producten van Yvons Springkussenverhuur zijn perfect voor alle gelegenheden. Alles om jouw feestje compleet te maken!

Calamiteiten gisteren 08:16

Frontale botsing tussen auto en motor op N207

Op woensdagavond, 16 juni, heeft er rond 19.30 uur een ongeval plaatsgevonden op de N207 bij Leimuiden. Bij het ongeval is een spookrijder frontaal op een motorrijder geklapt.

Verkeer en vervoer 16 jun. 2021 18:57

Leimuiderbrug weer in storing

Woensdagavond was het weer eens raak op de Leimuiderbrug. De brug staat in storing.