Gemeente Kaag en Braassem

Wat doet de gemeente aan de eikenprocessiesrups?

Zoals de naam al doet vermoeden komt de eikenprocessierups rond eikenbomen voor. In onze gemeente hebben we 400 eiken (op de bijna 9600 gemeentelijke bomen). Vorig jaar vond de gemeente in ongeveer 20 bomen de eikenprocessierups.

De aantastingen in onze gemeente zijn gelukkig klein, maar de gemeente Kaag en Braassem doet veel om de rups te bestrijden. Ze hangen nestkasten op voor mezen. Deze kasten worden gemaakt in de lokale sociale timmerwerkplaats. Daarnaast maaien ze, daar waar mogelijk, minder vaak het gazon bij eikenbomen. Zo vinden natuurlijke vijanden zoals insecten, vleermuizen en vogels geschikte ruimte en kan de gemeente op een natuurlijke wijze de rups bestrijden. Daar waar een nest wordt gevonden laten we dit mechanisch verwijderen. Dan wordt het nest opgezogen.

Hoe kunt u als inwoner van de gemeente Kaag en Braassem helpen?

Groen in jouw tuin helpt. Als we er in de gemeente voor zorgen dat er op veel plekken vogels, vleermuizen en insecten een geschikte leefomgeving vinden, dan is de kans op het ontstaan van plagen door insecten, zoals de eikenprocessierups, kleiner. Er zijn dan namelijk meer dieren die de rups opeten.

Zie je een nest van de processierups? Dan hoort de gemeente dat graag! Zelf onderzoeken zij de bomen ook, maar ze kunnen niet alles zien. Je kan een melding doen via de website www.kaagenbraassem.nl/melding of telefonisch via 071 332 72 72.


Meer nieuws

Overige 25 nov. 2021 10:21

Scouting '63 plaatst zonnepanelen

Scouting '63 heeft afgelopen zomer, in samenwerking met Stichting Fonds Alphen en omstreken en J. de Groot BV Elektrotechniek & Beveiliging uit Zoeterwoude zonnepanelen geïnstalleerd.

Politie 24 nov. 2021 16:10

Verkeersconflict eindigt in vernieling van een auto

Woensdag heeft er in de vroege ochtend een verkeersconflict plaatsgevonden. Het conflict begon op de Oostkanaalweg in Alphen aan den Rijn en eindigde op de rotonde aan de N207 in Leimuiden.

Advertorial Winkels 24 nov. 2021 14:49

De leukste kadootjes vind je bij Tuinkadootjes

Helaas zijn de winterfairs dit jaar bijna allemaal geannuleerd, maar Tuinkadootjes laat zich niet kennen! Zij hebben een pop-up store gemaakt met hun leukste kadootjes voor in de schoen of onder de boom.