Dennis

Wat ik vind van de plannen voor de oude Bona

Barry Verdel wil de Bona kopen en deze omtoveren tot "een soort campus waar werken, leren en ontspannen samengaan met huisvesting voor jongeren en starters", lees ik woensdagochtend. Laat ik beginnen te zeggen dat ik dat een fantastisch idee vind. En dat meen ik uit de grond van mijn hart. Waarom er dan toch een stukje aan wagen zult u zich afvragen. Want meestal maak ik alleen een stukje als er iets te klagen valt. Dat zal ik u uitleggen.

Toen de Bona in 2019 haar deuren sloot, bracht dat een hoop reacties teweeg. Waar moeten mijn kinderen nu naar school? Hoe ver moeten ze nu wel niet fietsen?  En vooral, wat moet er nu met het gebouw gebeuren? Omdat er in die tijd ook gezocht werd naar een plaats voor de nieuwe brede school en ik een vrij simpele denker ben, had ik al vrij snel oplossing voor de bestemming van het gebouw. Ik bedoel, naar welke middelbare school u uw kinderen stuurt, zoekt u zelf maar uit, ik heb het al lastig genoeg gehad met die twee van mij. Maar goed, het gebouw dus. 

Mijn oplossing was vrij simpel. Plaats de nieuwe brede school in het pand van de Bona. Het pand staat er al, is nu ook een school, dus we houden een hoop geld in de zakken van de afdeling financiën van de gemeente. Met het plan haalde ik zelfs een vermelding in het Leidsch Dagblad. Mijn five seconds of fame zeg maar. Het idee kon op veel bijval van de inwoners uit onze gemeente rekenen. Maar zoals zo vaak, dacht ik weer te simpel. 

 

Lokale politici en mensen die vinden dat ze dat zijn, reageerden als door een wesp gestoken. Het pand was te oud, zeker de voorkant, het lag in een verkeerde wijk met te weinig ontsluitingswegen en kon daarom niet doorgaan. De suggestie om de voorkant, die het oudst was, af te breken en daar een nieuw gebouw voor in de plaats te zetten, was uiteraard ook helemaal verkeerd. Dat kon niet, was te lastig, te moeilijk, te ingewikkeld en waarschijnlijk te duur. Prima, wij hebben hele capabele mensen in onze gemeente, die weten wat ze doen en zeggen, dus als zij zeggen dat het niet kan, dan zal het zo zijn. Per slot van rekening heb ik maar twee dagen lagere school en een dansles en zij hebben ervoor geleerd.

Met veel interesse las ik woensdag het artikel in het LD. In mijn hoofd, had ik voor Barry al een indeling gemaakt in het gebouw. Waar komt de winkel, waar de appartementen en waar de recreatieruimte. De toneelzaal bleef natuurlijk waar hij was. Die is te mooi om te veranderen. Uiteraard had ik het helemaal mis. De toneelzaal blijft wel, gelukkig, maar verder had ik het helemaal mis. Dat geeft helemaal niets. Nogmaals, ik heb er niet voor geleerd. Het plan is dat de gymzaal, die in het oude gedeelte zit moet het veld ruimen en plaats maken voor 24 appartementen. Wacht ff, het oude gedeelte moet plat? Maar dat kon toch niet? Dat was toch te lastig, te moeilijk en te ingewikkeld? Waarom kan het niet als de gemeente het doet, maar wel als een ondernemer het wil?

Nogmaals, ik vind het plan van Barry fantastisch, maar als hij kan verbouwen, had de gemeente dat ook kunnen doen toch? Had die school zijn oorspronkelijke functie kunnen behouden en had de gemeente het geld van de nieuwe Veense brede school in het IKC in Woubrugge kunnen steken. Hadden die ook niet zo lang meer hoeven te tobben. 


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.