Still persconferentie RTL4

We gaan sneller versoepelen dan gepland: "Echt samen zijn, we zijn er bijna"

Kroegen, musea, bioscopen, theaters, restaurants, vanaf zaterdag 5 juni kunnen we er weer meer op uit. Maar er is meer. Vanaf woensdag 30 juni gaan we weer grotendeels terug naar normaal, omdat stap 4 en 5 van het openingsplan eerder dan gepland tegelijkertijd in zullen gaan. 

De volgende stap in het openingsplan stond eigenlijk gepland voor woensdag 9 juni, maar het demissionaire kabinet heeft die datum naar voren gehaald. Tijdens de persconferentie vrijdagavond kondigde demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge aan dat er al vanaf zaterdag 5 juni versoepeld kan gaan worden.

Wat houdt dat in?

  • De maximale groepsgrootte gaat van twee naar vier personen. Dit betekent dat mensen ook thuis weer vier personen tegelijk mogen ontvangen.
  • Er zijn versoepelingen mogelijk voor de culturele sector. Doorstroomlocaties binnen mogen namelijk weer de deuren openen, zoals musea, bioscopen en theaters. In bioscopen en theaters geldt een maximum van vijftig bezoekers. Zalen met meer dan 1.000 stoelen mogen meer mensen (maximaal 250 mensen) ontvangen indien er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Voor musea is het maximum aantal toegestane gasten afhankelijk van de grootte van de locatie.
  • Er wordt meer mogelijk voor binnensporten. Voor de jeugd (tot 18 jaar) gaat de groepsgrootte naar vijftig personen en mag de 1,5 losgelaten worden indien dit niet anders kan.
  • Restaurants mogen vanaf zaterdag 5 juni ook weer gasten binnen ontvangen. De openingstijden worden dan verruimd naar 22:00 uur. Demissionair minister Ferd Grapperhaus zei eerder deze week al dat cafés wat hem betreft ook weer open mogen. Daar wordt gehoor aan gegeven. Dit betekent dat cafés onder dezelfde voorwaarden als restaurants open mogen. Het maximaal toegestane aantal gasten binnen is maximaal vijftig. Ook dient iedereen een zitplaats te hebben aan een tafel. Op terrassen mogen kuchschermen ingezet worden. Er zijn tussen 18:00 en 22:00 uur maximaal twee shifts mogelijk.
  • Het verkoopverbod op alcohol die bijvoorbeeld in supermarkten geldt vanaf 20:00 uur, wordt verlaat naar 22:00 uur.

En vanaf 30 juni? 

Door de snelle daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen kan er sneller versoepeld worden. Hierin speelt ook het aantal gevaccineerden een rol. Dit betekent dat er vanaf 30 juni weer meer mogelijk wordt, op voorwaarde dat deze cijfers zich op hetzelfde tempo voortzetten. En eerder dan gepland zal dan niet alleen stap 4, maar ook stap 5 ingaan. Vanaf dat moment mogen er dan bijvoorbeeld weer grote evenementen worden gehouden, zowel met als zonder toegangstesten. Met toegangstesten mag de 1,5 meter afstand losgelaten worden. 


Meer nieuws

Evenementen gisteren 16:31

Clubactie en online veiling Play Fair

Jaarlijks heeft tafeltennisvereniging Play Fair een clubactie. Veertig jaar lang was dat een rommelmarkt, maar dat is niet meer haalbaar. De club heeft nu een online veiling op de website ttv-playfair.nl. En daarnaast de grote loterij, verkoop van stroopwafels én verloting van een aantal diners en Jumbo boodschappentassen.

Wonen en bouwen gisteren 11:54

20 comfortwoningen en 26 vogelhuisjes bij Elzenhof Woubrugge

Op 23 september 2021 heeft wethouder Floris Schoonderwoerd van gemeente Kaag en Braassem het eerste onderkomen geplaatst voor de gierzwaluw aan één van de woningen aan de Elzenhof in Woubrugge. Met deze handeling werd de realisatie van 20 sociale huurwoningen gevierd.

Overige gisteren 10:11

Optie voor glasvezel in Kaag en Braassem

Eerder legde GlasDraad Groene Hart al glasvezel aan in de buitengebieden van het Groene Hart. Nu zijn de dorpen in de gemeente Kaag en Braassem aan de beurt.

Overige 23 sep. 2021 15:20

Gezinsdiensten in de tuin

De Sint Jan de Doper-kerk in Leimuiden nodigt alle gezinnen uit voor een gezinsviering in de tuin van de kerk. In deze viering wordt er extra aandacht gegeven aan de kinderen zodat het voor kinderen en ouders leuk is om (weer) naar de kerk te komen. Het kinderkoor Akkoord zal zingen.