Still persconferentie RTL4

We gaan sneller versoepelen dan gepland: "Echt samen zijn, we zijn er bijna"

Kroegen, musea, bioscopen, theaters, restaurants, vanaf zaterdag 5 juni kunnen we er weer meer op uit. Maar er is meer. Vanaf woensdag 30 juni gaan we weer grotendeels terug naar normaal, omdat stap 4 en 5 van het openingsplan eerder dan gepland tegelijkertijd in zullen gaan. 

De volgende stap in het openingsplan stond eigenlijk gepland voor woensdag 9 juni, maar het demissionaire kabinet heeft die datum naar voren gehaald. Tijdens de persconferentie vrijdagavond kondigde demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge aan dat er al vanaf zaterdag 5 juni versoepeld kan gaan worden.

Wat houdt dat in?

  • De maximale groepsgrootte gaat van twee naar vier personen. Dit betekent dat mensen ook thuis weer vier personen tegelijk mogen ontvangen.
  • Er zijn versoepelingen mogelijk voor de culturele sector. Doorstroomlocaties binnen mogen namelijk weer de deuren openen, zoals musea, bioscopen en theaters. In bioscopen en theaters geldt een maximum van vijftig bezoekers. Zalen met meer dan 1.000 stoelen mogen meer mensen (maximaal 250 mensen) ontvangen indien er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Voor musea is het maximum aantal toegestane gasten afhankelijk van de grootte van de locatie.
  • Er wordt meer mogelijk voor binnensporten. Voor de jeugd (tot 18 jaar) gaat de groepsgrootte naar vijftig personen en mag de 1,5 losgelaten worden indien dit niet anders kan.
  • Restaurants mogen vanaf zaterdag 5 juni ook weer gasten binnen ontvangen. De openingstijden worden dan verruimd naar 22:00 uur. Demissionair minister Ferd Grapperhaus zei eerder deze week al dat cafés wat hem betreft ook weer open mogen. Daar wordt gehoor aan gegeven. Dit betekent dat cafés onder dezelfde voorwaarden als restaurants open mogen. Het maximaal toegestane aantal gasten binnen is maximaal vijftig. Ook dient iedereen een zitplaats te hebben aan een tafel. Op terrassen mogen kuchschermen ingezet worden. Er zijn tussen 18:00 en 22:00 uur maximaal twee shifts mogelijk.
  • Het verkoopverbod op alcohol die bijvoorbeeld in supermarkten geldt vanaf 20:00 uur, wordt verlaat naar 22:00 uur.

En vanaf 30 juni? 

Door de snelle daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen kan er sneller versoepeld worden. Hierin speelt ook het aantal gevaccineerden een rol. Dit betekent dat er vanaf 30 juni weer meer mogelijk wordt, op voorwaarde dat deze cijfers zich op hetzelfde tempo voortzetten. En eerder dan gepland zal dan niet alleen stap 4, maar ook stap 5 ingaan. Vanaf dat moment mogen er dan bijvoorbeeld weer grote evenementen worden gehouden, zowel met als zonder toegangstesten. Met toegangstesten mag de 1,5 meter afstand losgelaten worden. 


Meer nieuws

Evenementen vandaag 09:33

Feestweekgevoel in Leimuiden

De oliebollenkraam in Leimuiden is per vandaag geopend. Vandaag en morgen kunnen mensen vanaf 11:00 uur genieten van de Oudhollandse lekkernijen.

Advertorial Voor Kinderen gisteren 15:38

Yvons Springkussenverhuur: hét adres voor het huren van springkussens

Bij Yvons Springkussenverhuur, gevestigd in Rijpwetering, kan je terecht voor het huren van een springkussen, stormbaan of opblaasfiguur. De producten van Yvons Springkussenverhuur zijn perfect voor alle gelegenheden. Alles om jouw feestje compleet te maken!

Calamiteiten gisteren 08:16

Frontale botsing tussen auto en motor op N207

Op woensdagavond, 16 juni, heeft er rond 19.30 uur een ongeval plaatsgevonden op de N207 bij Leimuiden. Bij het ongeval is een spookrijder frontaal op een motorrijder geklapt.

Verkeer en vervoer 16 jun. 2021 18:57

Leimuiderbrug weer in storing

Woensdagavond was het weer eens raak op de Leimuiderbrug. De brug staat in storing.

Politie 16 jun. 2021 14:59

25-jarige bestuurder blijkt onder invloed van alcohol en drugs

In de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 juni op de Herenweg in Leimuiden, viel een bestuurder op om zijn vreemde rijgedrag. De snelheid van de bolide was van dusdanig dat het politieteam van Kaag en Braassem even poolshoogte nam.