Pixabay

Woondiensten Aarwoude start met verduurzamingsprogramma

Woondiensten Aarwoude heeft op vrijdag 17 januari bekendgemaakt dat er een contract is gesloten met bouwbedrijf BAM Wonen voor de uitvoering van een verduurzamingsprogramma. Er zullen maar liefst 104 jaren ’60-woningen volledig energieneutraal worden gemaakt, waarvan 51 woningen in Leimuiden.

Nul-op-de-meter woningen
De woningen zullen zogeheten nul-op-de-meter woningen worden, wat inhoudt dat de kruipruimte wordt geïsoleerd en er nieuwe geïsoleerde daken en gevels worden geplaatst. Ook worden de gevels voorzien van nieuwe kunststof kozijnen met triple glas, worden de woningen volledig all-electric door het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp en een warmte-terugwin-installatie. Hiermee kunnen gelijkblijvende woonlasten worden gegarandeerd aan de bewoners, omdat deze installaties ervoor zorgen dat de woning over een heel jaar net zoveel energie opwekt als dat een huishouden gemiddeld verbruikt.

Woondiensten Aarwoude: een ‘groene corporatie’
Het verduurzamingsproject wordt in 2020 uitgevoerd en is de grootste investering die Woondiensten Aarwoude tot nu toe heeft gedaan. Naar eigen zeggen profileert Woondiensten Aarwoude zich hiermee als ‘groene corporatie’.

“Onlangs presenteerden wij ons nieuwe ondernemingsplan. Daarin is verduurzaming een speerpunt. Wij zijn bereid om veel te investeren in het verduurzamen omdat die investering ook heel veel oplevert. Ten eerste krijgen bewoners een veel comfortabelere woning, zonder huurverhoging en er wordt een zo’n laag mogelijke EPV vergoeding gevraagd. Ten tweede gaan de woonlasten van bijna alle bewoners omlaag. Ten derde draagt Woondiensten Aarwoude zo bij aan een beter milieu voor toekomstige generaties. Ik zie dit als onderdeel van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid”, vertelt Danny Visser, bestuurder van Woondiensten Aarwoude.

De ervaring van BAM Wonen
In de afgelopen jaren heeft BAM Wonen veel vergelijkbare verduurzamingsprojecten uitgevoerd. Daarmee is de bouwonderneming een voorloper op het gebied van verduurzaming. Visser vertelt: “De kennis en ervaring van BAM Wonen geeft ons veel comfort. Het is voor een relatief kleine corporatie prettig om te kunnen vertrouwen op alle ervaringen die BAM Wonen in de afgelopen jaren met dit soort projecten heeft opgedaan.”

Afstemming en communicatie met bewoners
Het is de bedoeling dat bewoners zoveel mogelijk worden ontzien tijdens het verduurzamen van de woningen. BAM Wonen heeft ook op dat terrein veel ervaring. Zij hebben specialisten in dienst die alles afstemmen en communiceren met de bewoners. “BAM Wonen voert de verduurzaming uit in bewoonde staat. Om bewoners zo veel mogelijk te ontzien worden werkzaamheden zo gepland dat ze het minste overlast veroorzaken. Door het gekozen concept worden de gevels, daken en de energiemodule geproduceerd in de fabriek en prefab aangeleverd op de bouwplaats. Wat overblijft is aftimmering en installatiewerk. Hierdoor wordt de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk beperkt. Als het toch even te hectisch is, kunnen onze huurders terecht in een zogeheten ‘rustwoning’.”

Naar verwachting start de verduurzaming in Leimuiden in het voorjaar van 2020.


Meer nieuws

Overige vandaag 14:05

Kattenkwaad in Mariakapel Oude Wetering

De laatste tijd heeft de Mariakapel in Oude Wetering steeds meer te maken met kattenkwaad. Het kerkbestuur doet een oproep om te vragen op te letten. 

Overige vandaag 11:18

Dier te water in Oud Ade

Er is vanmorgen vroeg een schaap in de sloot gevallen aan de N445 te Oud Ade. De brandweer is te hulp geschoten.

Overige vandaag 11:08

Bestuurster aan de kant gezet

Gisteren werd er een vrouw aan de kant gezet door de politie in Roelofarendsveen. Zij mocht vervolgens niet meer verder rijden.

Advertorial Pers vandaag 10:56

Ledgnd adviseert en begeleidt bij de overstap naar ledverlichting

Producenten in de glastuinbouw die overwegen om over te stappen op ledverlichting kunnen vanaf nu terecht bij Ledgnd. Oprichters Joris Elstgeest, Matthea Rijneker en Richard en Ramón van de Vrie hebben hun opgedane ervaring in respectievelijk de glastuinbouw en de verlichtingsbranche gebundeld en vertaald in een praktische werkwijze die leidt tot de best passende led-oplossing voor ieder bedrijf.