Woubruggenaar Jareth gaat voor de top; deelname aan de Paralympische Spelen

Jareth van der Weijden is sinds de zomer van 2020 deelnemer in de nationale para-badminton selectie. De 18-jarige Woubruggenaar heeft een duidelijk doel voor ogen; meedoen aan de Paralympische Spelen in 2024 en/of 2028.

In een revalidatiecentrum kwam Jareth een jaar of zeven geleden voor het eerst in aanraking met de racketsport. ‘’Ik beoefende al een aantal jaar judo, maar daar raakte ik een beetje op uitgekeken. Bij het revalidatiecentrum gingen we voor het eerst badmintonnen en ik vond het meteen leuk.’’ Hij heeft Cerebrale Parese Hemiplegie waardoor hij een verhoogde spierspanning aan zijn volledige linker lichaamshelft ondervindt. Daar laat hij zich zeker niet door uit het veld slaan. 

Met Jareth zijn motivatie zit het wel goed. Hij traint zo’n dertien á veertien uur per week bij het topsportcomplex op Papendal in Arnhem. Naast zijn trainingen in de zaal volgt de Woubruggenaar een CIOS-opleiding en speelt hij in het badmintonteam van SV ROAC. Zijn eerste officiële toernooi, waar hij geclassificeerd wordt, moet nog even op zich wachten. Vanwege de pandemie ging een tripje naar Spanje de ijskast weer in. Naar verwachting zal de Woubruggenaar terechtkomen in de klasse SL4 (standing/ lower limb impairment/ severe), dat betekent dat hij in een afdeling wordt ingedeeld waar spelers een beperking hebben in één of beide onderste ledematen en een minimale beperking in de balans met lopen. 

Gelukkig kan Jareth de komende periode blijven trainen en zich ontwikkelen om dat ultieme einddoel te halen. ‘’Ik ben een doorzetter en iemand die niet snel opgeeft. Dit jaar wil ik mezelf verbeteren en vooral mijn linkerbeen sterker maken. Mocht het NK Para-badminton toch doorgaan, dan mik ik in mijn klasse op een medaille!’’  


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.