Zeven nieuwe fietsroutes binnen de Leidse Ommelanden

Het afgelopen half jaar zijn er maar liefst zeven nieuwe thematische fietsroutes gecreëerd binnen de Leidse Ommelanden. Met de nieuwe routes herontdekt de regiobewoner zijn of haar eigen omgeving op de fiets. Een welkome aanvulling in deze COVID periode, waarin de nadruk ligt op buitenrecreatie en dichtbij huis. 

Het programma Leidse Ommelanden wil haar omgeving aantrekkelijker maken voor bewoners en bezoekers, met afstappunten voor kort en/of lang verblijf. Samen met de omliggende dorpen creëerde Leiden daarom zeven nieuwe fietsroutes ieder met een eigen thema. De stad-land verbinding is een netwerk van routes, dat op elk punt op de route te starten is. Deze belevingsroutes maken gebruik van het bestaande fietsknooppuntennetwerk.

Van Singelpark tot Duin en Zee

Het gaat om zeven recreatieve belevingsroutes tussen het Singelpark en de Leidse Ommelanden.  De zeven thema’s: de Duin en Zeeroute naar Katwijk, de Trekvaartroute door Oegstgeest, de Landschapsroute via Teylingen, de Boerenkaasroute door Zoeterwoude, de Zilverroute met de zilverhistorie van Voorschoten, de Limes Matiloroute van Leiderdorp en de Molens en Meer route door Kaag en Braassem bieden een rijk en gevarieerd aanbod voor iedereen die van fietsen en de regio houdt. Elke fietsroute vertelt een verhaal gebaseerd op de aanwezige historie, cultuur en biodiversiteit.

Bijenlandschappen en vergroening
In stad en regio geven de routes een inkijkje in onlangs gerealiseerde Leidse Ommelanden projecten, mede gefinancierd door Provincie Zuid-Holland. Van het Singelpark tot de herinrichting van het Ghoybos en de Klinkenbergerplas. De toelichting op en de stops langs bijenlandschappen en vergroeningsprojecten die bijdragen aan het bewustzijn rondom biodiversiteit ontbreken niet tijdens de routes. Op de fietskaarten en op www.fietsnetwerk.nl/leidseommelanden worden per route de Leidse Ommelanden projecten toegelicht, als afstappunt tijdens de rit.

Gedeputeerde drs. ir. Anne Koning (Recreatie en Sport): “Zeker in deze tijd met alle maatregelen om het coronavirus te bestrijden is er behoefte aan mogelijkheden om dicht bij huis te kunnen bewegen en ontspannen. Ik ben dan ook blij dat we als provincie een bijdrage konden leveren voor deze mooie routes rondom Leiden. Ik hoop dat veel inwoners deze routes gaan ontdekken en daardoor nog meer genieten van onze mooie provincie.

De routes zijn online gratis verkrijgbaar via www.fietsnetwerk.nl/leidseommelanden. Geprinte fietsroutes zijn tijdelijk ook gratis verkrijgbaar. De routes zijn tot en met 31 januari 2021 gratis af te halen bij de volgende locaties: VVV Leiden, VVV Katwijk, VVV Voorschoten, Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden, gemeentehuis Oegstgeest, gemeentehuis Leiderdorp, gemeentehuis Zoeterwoude en De Engel in Lisse. Enkele van deze locaties zijn wegens de lockdown tijdelijk gesloten. Op de websites van de locaties staan de openingstijden. De reguliere verkoopprijs van de geprinte fietsroutes is € 2,00 per stuk.

leidse ommelanden.jpg


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.