Woubrugse opvang Oekraïners in volle gang

In de voormalige showroom voor motoren aan de Kerkstraat in Woubrugge is de accommodatie voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in vol bedrijf. Met financiële steun van de bevolking, kerken, bedrijven en organisaties is het pand aangepast voor de tijdelijke bewoning.

Het betreft een volledig particulier initiatief zonder overheidssubsidies. Inmiddels telt de locatie 53 bewoners en zit de opvang met vluchtelingen in de leeftijd van 8 maanden tot 96 jaar vol. Er wonen vooral vrouwen en kinderen. Bij het opvangproject zijn ongeveer 70 vrijwilligers betrokken. De activiteiten zijn ondergebracht in de nieuw opgerichte Stichting Vluchtelingen Woubrugge. Voorzitter is Leo Deurloo.

Zodra bekend werd dat door de oorlog in Oekraïne slachtoffers van bombardementen en beschietingen op de vlucht sloegen, kwam de eigenaar van het leegstaande pand in Woubrugge met het idee om hier vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden. Hij had ook een originele oplossing bedacht voor hoe dat moest: plaats in de ruimte caravans. Een oproep daartoe had succes. Met zijn toestemming en steun werden vervolgens met behulp van expositiepanelen op de bovenverdieping kamers gerealiseerd.

Op de begane grond zijn douches, washokken en toiletten gebouwd en er zijn wasmachines, een droger en koelkasten geplaatst. Het pand heeft ook keukenvoorzieningen en recreatieruimtes, er zijn gordijnen opgehangen en er is vloerbedekking gelegd. Ook zijn er overal rookmelders aangebracht, elektriciteitsvoorzieningen geplaatst, verlichting opgehangen, noodverlichting, etc. Van de fietsen in de fietsenstalling wordt veel gebruik gemaakt. Buiten is een klein terras aangelegd.

De accommodatie is in een paar weken tijd gerealiseerd. Er is door een groep Woubruggers en Hoogmadenaren dan ook keihard gewerkt. Er is veel steun van bedrijven gekomen in de vorm van geld, materiaal en inzet van personeel. Voor 14 vrouwelijke vluchtelingen is werk gevonden, de kinderen gaan naar school en de oudere leerlingen volgen online les. Velen hebben al de weg gevonden naar sport- en andere verenigingen.

Tientallen vrijwilligers draaien in een rooster 24/7 in de opvang mee, zodat de Oekraïeners zich veilig voelen en altijd iemand aanwezig is om indien nodig assistentie te verlenen. Er zijn meer vrijwilligers nodig. Ook donateurs en giften zijn welkom. Neem voor meer informatie contact op via vluchtelingenwoubrugge@gmail.com 


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.