Aspergehof Noordam

Aspergehof Noordam houdt 50 ton aardappelen over door coronacrisis

Door de coronacrisis heeft Aspergehof Noordam in Woubrugge haar aardappelen niet kunnen verkopen aan foodtrucks op evenementen of horecagelegenheden. Daarom zit eigenaresse Guusta Noordam nu met een overschot van ruim 50 ton aan aardappelen. ‘’Het is zonde om de aardappelen weg te gooien, daarom verkopen we ze voor een bijna weggeefprijs.’’

“In 2020, aan het begin van de pandemie, hadden wij de pootaardappelen al besteld en op het erf staan. Dus moesten de aardappelen worden gepoot. En ja, dan worden ze ook gerooid in het najaar.’’ Doordat er in de coronacrisis veel minder friet werd gegeten en de aardappelen dus niet zijn verkocht, zit Guusta nu met een overschot. Daarom kwam zij met het idee om de aardappelen tegen een aantrekkelijk bod te verkopen.

‘’We hadden zoiets van, we moeten die aardappelen verkopen, want weggooien doen we liever niet.”  Jaren geleden hebben zij een soortgelijke actie gedaan met hun overschot aan uien. Toen is het gelukt om 300 ton uien op eenzelfde manier te sparen voor vernietiging. Zo kwam Guusta met het idee om de aardappelen per 20 kilo te verkopen. En dat voor maar € 5. Er worden ook kleinere zakken verkocht. ‘’We hebben besloten om ook zakken van 10 kilo te verkopen voor € 2,50.’’

Uitdelen en kokkerellen

Guusta is duidelijk in haar idee, maar ze beseft ook dat het grote hoeveelheden zijn om in een keer te kopen. Ze roept dan ook iedereen op om gewoon de aardappelen op te komen halen en het vervolgens uit te delen aan buren, vrienden of familie. ‘’Daarnaast kan je genoeg verschillende gerechten maken van een aardappel. Je kan het eten als AVG’tje, maar ook als stamppot, een pofaardappel of je kan er chips van maken’’, tipt Guusta. Genoeg mogelijkheden dus.

Recept pofaardappel

Boen de grote aardappelen met schil en al flink schoon. Kook de aardappelen vervolgens 15 minuten in water of verwarm ze 5 minuten in de magnetron op 700 watt. Giet de aardappelen af en spoel kort met koud water zodat je de aardappelen beter kunt beetpakken. Prik vervolgens wat gaatjes in de schil en wrijf wat zeezout, peper en olijfolie in de aardappel. Bak de aardappelen ongeveer 20 tot 30 minuten af op een bakplaat in een voorverwarmde oven op 220 graden. Op de barbecue kan ook. Wikkel de aardappelen dan in aluminiumfolie. Serveer de aardappel met een heerlijke saus van zure room, bieslook, knoflook, peper en zout. Dat wordt ongetwijfeld smullen!

Vanaf donderdag 25 maart zijn de aardappelen te koop bij Aspergehof Noordam aan de Boddens Hosangweg 63 in Woubrugge, tegelijkertijd met het aspergeseizoen.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.