Boek over Geschiedenis 80 jaar Gemeentebelang

Tachtig jaar lang was de lokale partij Gemeentebelang actief in de voormalige gemeente Woubrugge respectievelijk Jacobswoude. Op initiatief van Ben Beukenholdt is een aantal GB’ers aan de slag gegaan om de geschiedenis van Gemeentebelang vast te leggen, en Frans Witteman uit Hoogmade heeft alles aan het papier toevertrouwd.

Hij werd daarbij geadviseerd en geassisteerd door oudgedienden als Ben Beukenholdt (secretaris, voorzitter en raadslid van Gemeentebelang), Peter van Hoesel (bestuurs- en raadslid van Gemeentebelang), Karin de Lange- Koenders (raadslid van Gemeentebelang) en Thea Kok – Lansbergen (actief lid).

Het boek gaat primair over de geschiedenis van Gemeentebelang, over de partij zelf én haar standpunten, maar het biedt daarnaast informatie over andere partijen, het gemeentebestuur en de belangrijkste politieke onderwerpen in de dorpen Hoogmade en Woubrugge en vanaf 1991 ook Bilderdam, Leimuiden en Rijnsaterwoude. Dorpsgeschiedenis dus.

Enkele onderwerpen als voorbeeld: alle gemeenteraadsverkiezingen sinds 1927, idem campagnes en collegevorming, vernieuwing rond 1970: openheid, Open Huis en inwoners betrekken, vuilstort in de Braassem, nieuw gemeentehuis, twee gemeentelijke herindelingen, windmolens in de Vierambachtspolder, verkeersoverlast in vier dorpen, HSL en A4, Bello of Meester?, winkelcentra, scholen en sporthal, Kleine Oase, structuurvisie, einde ambtsgebed, burgemeesters, Amaliatunnel, De Kom in Hoogmade, enz.

In 2007/2008 gingen Gemeentebelang en Vereniging Mooi Alkemade (VMA) over tot de vorming van de lokale partij Samen voor Kaag & Braassem. Ook deze fusie wordt in het boek geschreven. Het resultaat is een interessant boek, met foto’s en krantenartikelen, en met een voorwoord van de laatste partijvoorzitter, Eddy Broekema.

Gemeentebelang- Over de geschiedenis van een lokale partij” (180 pagina’s) komt begin 2021 beschikbaar in een eenmalige Peter Print-uitgave (A4 met kaft). Kostprijs: € 25,00. Wilt u een exemplaar bestellen? Dat kan tot 31 december 2020 bij Frans Witteman (06 -5377 5400) of via franswitteman@kpnmail.nl

Als het vanwege het coronavirus mogelijk is zal er ten tijde van de presentatie van het boek een korte expositie zijn in museum Van Hemessen (Woubrugge) van objecten die met Gemeentebelang te maken hebben.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.