Gemeente

Column Astrid Heijstee; Eén jaar uw burgemeester - van ontmoeten naar meedoen

Het zijn op de kop af 365 dagen. Een jaar, dat op 3 november 2021 startte met mijn installatie als burgemeester van Kaag en Braassem. Een jaar dat omgevlogen is. En ook hier klopt het cliché: waar blijft de tijd? Dat jaar is zo snel gegaan, omdat ik mij vanaf het begin al thuis en welkom voel in Kaag en Braassem. Dat gevoel van ‘welkom zijn’ begon vorig jaar al in de raadszaal bij mijn installatie. 

En nee, ik had geen gemakkelijke start als burgemeester omdat het leven net weer ‘op slot’ ging door een opleving van het coronavirus. Het ontmoeten van de collega’s van de gemeente ging hoofdzakelijk via het scherm. De raad vergaderde digitaal. Geen ideale situatie.

Ondanks die beperkingen heb ik vanaf het begin geïnvesteerd in de ontmoeting. Juist in coronatijd word je creatief in hoe je dingen toch mogelijk kan maken. Dat waren dan aan het begin vooral één op één-ontmoetingen. Want ik ben ervan overtuigd dat integreren het beste lukt als ik er op uit trek, als ik de inwoners en ondernemers leer kennen en als ik naar de verhalen en signalen luister die zij mij vertellen. En dat heb ik gedaan. 

Iedere vrijdag stond in het afgelopen jaar in het teken van deze ontmoetingen. Maar ook op andere dagen en in de weekenden ben ik op pad geweest. Ik heb gewandeld, koffie gedronken, gezwommen, gefietst (op 1 april zelfs in de sneeuw!), veel bloemen gezien en ook nog een fijn potje getafeltennist. En dat is maar een greep uit de vele zinvolle ontmoetingen. Ik dank al die mensen, jong en oud, ondernemers en vrijwilligers, nieuwkomers en oudgedienden, die mij hebben uitgenodigd om onze gemeente en haar DNA beter te leren kennen. En die hun persoonlijke verhalen met mij hebben gedeeld. Verhalen over vroeger, maar ook over het nu. Ik zie betrokken inwoners die aangeven hoe het ervoor staat in Kaag en Braassem. En die ook benoemen waar meer aandacht voor zou moeten zijn. Leerlingen van scholen nodigden mij uit om te vertellen over hun leefomgeving. Zo zag ik genoeg kinderburgemeesters-in-spé.  

Is het allemaal gemakkelijk geweest het afgelopen jaar? Zeker niet. Bij een eerste burgemeesterspost komen zaken op je pad die ik niet nog niet eerder had gedaan. Veel eerste keren dus. Mijn rol in het voorzitten van de gemeenteraad en het leiden van de gemeenteraadsverkiezingen heb ik aan zien komen. Het installeren van een nieuwe raad en een nieuw college ook. Maar het realiseren van opvang voor ontheemden uit Oekraïne, geëmotioneerde boerenprotesten, een asielcrisis, grote branden en verlies van jonge inwoners, dat zijn gebeurtenissen die niet voorspelbaar zijn. Ik ben 24 uur per dag burgemeester. Ook in situaties die niet te plannen zijn.  

Wat heb ik geleerd in 365 dagen burgemeesterschap? Waar krijg ik energie van en waar wil ik mij voor inzetten? Ik wil een zichtbare burgemeester zijn. Naar onze inwoners en ondernemers toe. Naar onze raadsleden. Maar ook naar onze buurgemeenten. Ik geloof sterk in de kracht van de ontmoeting en het zoeken naar verbinding. Ik zie dat er in onze gemeente krachtige en trotse kernen zijn, met inwoners die een rol van betekenis spelen in die verbinding die ik ook zoek. We zijn een gemeente met mooie dorpen en een immens groot buitengebied. We hebben zelfs meer buitengebied dan bewoonde dorpen. Het maakt ons aan de ene kant uniek. Aan de andere kant moeten we ook de verbinding tussen al deze kernen blijven zoeken. En werken aan de vitaliteit van onze kernen. En bovenal moet iedereen in Kaag en Braassem zichzelf kunnen zijn en blijven. 

Ik wil ook, vanuit mijn rol als hoeder van de veiligheid, zorgen dat u kunt blijven wonen en werken in een veilige omgeving. Met bevlogen collega’s en partners zoals de politie en de brandweer werken we daaraan. Ik zorg ook, samen met de collega’s op ons gemeentehuis, dat we dienstbaar zijn aan u. Elke dag weer. Kunnen we het altijd oplossen? Nee, helaas niet. Maar het luisteren en richting geven is ook een belangrijke vorm van dienstbaar zijn. 

Mijn dag is nooit hetzelfde. Morgen stap ik weer met een lach op de fiets vanuit Woubrugge. Ik pak het rustmomentje op de pont en verwonder mij elke dag weer hoe anders het water en de luchten eruit zien in onze gemeente. Komend jaar ga ik u hopelijk (weer) ontmoeten. Met een kleine twist in de insteek van deze ontmoetingen. Dit keer wil ik wat meer de handen uit de mouwen steken en kijken of ik ook daadwerkelijk mee kan doen. Heeft u een idee voor een korte stage of een activiteit waarbij ik kan assisteren en u nog beter kan leren kennen, laat het mij weten. 


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.