De gehoopte versoepelingen blijven uit: "De mooiere tijden liggen nog even voor ons"

Geen versoepelingen. Dat werd aangekondigd tijdens de persconferentie. Terrassen mogen dus nog niet open. Vanaf 31 maart gaat wel de avondklok pas vanaf 22:00 uur in. 

Twee weken geleden werd gehoopt dat tijdens de persconferentie op dinsdagavond 23 maart aangekondigd zou worden dat we konden versoepelen, waaronder het openstellen van de terrassen en het hoger onderwijs. Maar dat bleef enkel bij hoop, want volgens het kabinet laten de coronabesmettingen versoepelingen momenteel niet toe. "Een enorme domper", zo noemt Rutte het niet kunnen doorvoeren van de versoepelingen. De huidige maatregelen worden daarom ook verlengd tot en met dinsdag 20 april. 

Rutte benadrukte wel dat het demissionaire kabinet continu kijkt naar de ontwikkelingen rondom de besmettingen en ziekenhuisopnames. Als de cijfers het toelaten, kan er snel alsnog versoepeld worden. Of andersom. "Als bijvoorbeeld over een week blijkt dat de cijfers toch weer meevallen, dan zullen we niet aarzelen onze voornemens van heropening van terrassen en hoger onderwijs naar voren te halen", aldus Rutte. 

Wel had de premier een kleine aanpassing te melden. Als de zomertijd ingaat en het 's avonds langer licht is, zal de ingangstijd van de avondklok verlaat worden naar 22:00 uur. Dit op advies van burgemeesters en politie. Zij vrezen namelijk dat het handhaven van de avondklok lastiger is wanneer het buiten langer licht is. 

Het reisadvies blijft voor de meivakantie ook onveranderd. "Nederland blijkt deze dagen opnieuw geen eiland te zijn", zegt Rutte. Hij verwijst naar de ontwikkelingen in buurlanden. De lockdown in Duitsland is met een paar weken verlengd, terwijl de besmettingscijfers beduidend lager zijn dan in Nederland. "Natuurlijk is gedeelde smart in dit geval geen halve smart, maar het is toch goed dat we ons blijven beseffen dat dit niet alleen Nederland treft." Het dringende advies is dan ook om met de meivakantie in Nederland te blijven en niet naar het buitenland af te reizen.


Meer nieuws

Evenementen gisteren 16:31

Clubactie en online veiling Play Fair

Jaarlijks heeft tafeltennisvereniging Play Fair een clubactie. Veertig jaar lang was dat een rommelmarkt, maar dat is niet meer haalbaar. De club heeft nu een online veiling op de website ttv-playfair.nl. En daarnaast de grote loterij, verkoop van stroopwafels én verloting van een aantal diners en Jumbo boodschappentassen.

Wonen en bouwen gisteren 11:54

20 comfortwoningen en 26 vogelhuisjes bij Elzenhof Woubrugge

Op 23 september 2021 heeft wethouder Floris Schoonderwoerd van gemeente Kaag en Braassem het eerste onderkomen geplaatst voor de gierzwaluw aan één van de woningen aan de Elzenhof in Woubrugge. Met deze handeling werd de realisatie van 20 sociale huurwoningen gevierd.

Overige gisteren 10:11

Optie voor glasvezel in Kaag en Braassem

Eerder legde GlasDraad Groene Hart al glasvezel aan in de buitengebieden van het Groene Hart. Nu zijn de dorpen in de gemeente Kaag en Braassem aan de beurt.

Overige 23 sep. 2021 15:20

Gezinsdiensten in de tuin

De Sint Jan de Doper-kerk in Leimuiden nodigt alle gezinnen uit voor een gezinsviering in de tuin van de kerk. In deze viering wordt er extra aandacht gegeven aan de kinderen zodat het voor kinderen en ouders leuk is om (weer) naar de kerk te komen. Het kinderkoor Akkoord zal zingen.