De gehoopte versoepelingen blijven uit: "De mooiere tijden liggen nog even voor ons"

Geen versoepelingen. Dat werd aangekondigd tijdens de persconferentie. Terrassen mogen dus nog niet open. Vanaf 31 maart gaat wel de avondklok pas vanaf 22:00 uur in. 

Twee weken geleden werd gehoopt dat tijdens de persconferentie op dinsdagavond 23 maart aangekondigd zou worden dat we konden versoepelen, waaronder het openstellen van de terrassen en het hoger onderwijs. Maar dat bleef enkel bij hoop, want volgens het kabinet laten de coronabesmettingen versoepelingen momenteel niet toe. "Een enorme domper", zo noemt Rutte het niet kunnen doorvoeren van de versoepelingen. De huidige maatregelen worden daarom ook verlengd tot en met dinsdag 20 april. 

Rutte benadrukte wel dat het demissionaire kabinet continu kijkt naar de ontwikkelingen rondom de besmettingen en ziekenhuisopnames. Als de cijfers het toelaten, kan er snel alsnog versoepeld worden. Of andersom. "Als bijvoorbeeld over een week blijkt dat de cijfers toch weer meevallen, dan zullen we niet aarzelen onze voornemens van heropening van terrassen en hoger onderwijs naar voren te halen", aldus Rutte. 

Wel had de premier een kleine aanpassing te melden. Als de zomertijd ingaat en het 's avonds langer licht is, zal de ingangstijd van de avondklok verlaat worden naar 22:00 uur. Dit op advies van burgemeesters en politie. Zij vrezen namelijk dat het handhaven van de avondklok lastiger is wanneer het buiten langer licht is. 

Het reisadvies blijft voor de meivakantie ook onveranderd. "Nederland blijkt deze dagen opnieuw geen eiland te zijn", zegt Rutte. Hij verwijst naar de ontwikkelingen in buurlanden. De lockdown in Duitsland is met een paar weken verlengd, terwijl de besmettingscijfers beduidend lager zijn dan in Nederland. "Natuurlijk is gedeelde smart in dit geval geen halve smart, maar het is toch goed dat we ons blijven beseffen dat dit niet alleen Nederland treft." Het dringende advies is dan ook om met de meivakantie in Nederland te blijven en niet naar het buitenland af te reizen.


Meer nieuws

Evenementen vandaag 09:33

Feestweekgevoel in Leimuiden

De oliebollenkraam in Leimuiden is per vandaag geopend. Vandaag en morgen kunnen mensen vanaf 11:00 uur genieten van de Oudhollandse lekkernijen.

Advertorial Voor Kinderen gisteren 15:38

Yvons Springkussenverhuur: hét adres voor het huren van springkussens

Bij Yvons Springkussenverhuur, gevestigd in Rijpwetering, kan je terecht voor het huren van een springkussen, stormbaan of opblaasfiguur. De producten van Yvons Springkussenverhuur zijn perfect voor alle gelegenheden. Alles om jouw feestje compleet te maken!

Calamiteiten gisteren 08:16

Frontale botsing tussen auto en motor op N207

Op woensdagavond, 16 juni, heeft er rond 19.30 uur een ongeval plaatsgevonden op de N207 bij Leimuiden. Bij het ongeval is een spookrijder frontaal op een motorrijder geklapt.

Verkeer en vervoer 16 jun. 2021 18:57

Leimuiderbrug weer in storing

Woensdagavond was het weer eens raak op de Leimuiderbrug. De brug staat in storing.

Politie 16 jun. 2021 14:59

25-jarige bestuurder blijkt onder invloed van alcohol en drugs

In de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 juni op de Herenweg in Leimuiden, viel een bestuurder op om zijn vreemde rijgedrag. De snelheid van de bolide was van dusdanig dat het politieteam van Kaag en Braassem even poolshoogte nam.