Drie weken langer in lockdown: "Er was geen andere keuze"

Nederland gaat drie weken langer in lockdown. Tot en met dinsdag 9 februari blijven niet-essentiële winkels en horecagelegenheden gesloten. Ook scholen blijven voorlopig nog dicht. Wel is al aangekondigd dat leerlingen op middelbare scholen weer 1,5 meter afstand moeten gaan houden. Een avondklok wordt nog niet ingevoerd. 

Het effect van de lockdown begint zichtbaar te worden, maar de toon van de persconferentie was somber. Het aantal nieuwe besmettingen daalt, maar niet zo snel als gehoopt. Ook is er veel vrees over de Britse variant van het coronavirus. Een verlenging van de lockdown is daarom volgens het kabinet noodzakelijk. "Er was geen andere keuze", zei premier Rutte tijdens de persconferentie. De beelden uit Groot-Brittannië en Ierland van overvolle ziekenhuizen door de vele besmettingen, noemt hij alarmerend.

"Met het vaccin is er licht aan het einde van de tunnel, maar dat duurt nog een paar maanden. Als kabinet hebben we opnieuw gekeken wat we extra kunnen doen om de ergste negatieve gevolgen van de lockdown op te vangen." Hij noemt de verhalen van ondernemers hartverscheurend. "We kunnen nu niet alle pijn wegnemen. Maar zeker nu we licht zien, is het belangrijk dat we zo veel mogelijk bedrijven en banen door deze crisis heen trekken." Er komt dan ook meer steun voor bedrijven om hun hoofd boven water te houden.

Weer 1,5 meter afstand in het onderwijs

Het onderwijs was ook een punt van aandacht. "Het langer sluiten van scholen brengt grote problemen met zich mee. Voor leraren, ouders en studenten zelf, maar vooral de kwetsbare kinderen." De regels blijven zoals ze zijn, maar uit voorzorg moeten leerlingen op de middelbare school opnieuw 1,5 meter afstand gaan houden van elkaar. Er wordt gekeken of basisscholen en kinderopvangen eerder open kunnen, op 25 januari, maar dat hangt wel af van de besmettelijkheid van de Britse variant onder jongere kinderen.

Mogelijk een avondklok

De mogelijkheid van een avondklok, waarbij je 's avonds en 's nachts niet zonder geldige reden op straat mag komen, ligt op tafel. Het zou een effectief middel kunnen zijn om besmettingen achter de voordeur te voorkomen, evenals groepsvorming op straat door jongeren. "Een avondklok is een ingrijpende maatregel waar niemand op zit te wachten. Het OMT-advies, dat dit noemt, moeten we serieus nemen. De huidige lockdown is verschrikkelijk voor ons allemaal. Daarom is er veel voor te zeggen om het maximale te doen." Het Outbreak Management Team (OMT) wordt daarom met spoed gevraagd om hierover een advies uit te brengen

Reizen wordt afgeraden

Het wordt sterk afgeraden om te gaan reizen. Iedereen wordt verzocht om tot en met maart in Nederland te blijven. "Boek geen reizen, tenzij het vanwege enorm economisch belang of ernstige familieomstandigheden is."

Rutte sluit af met: "We zien gelukkig prachtige initiatieven, professioneel en vrijwillig. Ga daarmee door. Zo halen we samen de eindstreep op de best mogelijke manier."


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.