Drie weken langer in lockdown: "Er was geen andere keuze"

Nederland gaat drie weken langer in lockdown. Tot en met dinsdag 9 februari blijven niet-essentiële winkels en horecagelegenheden gesloten. Ook scholen blijven voorlopig nog dicht. Wel is al aangekondigd dat leerlingen op middelbare scholen weer 1,5 meter afstand moeten gaan houden. Een avondklok wordt nog niet ingevoerd. 

Het effect van de lockdown begint zichtbaar te worden, maar de toon van de persconferentie was somber. Het aantal nieuwe besmettingen daalt, maar niet zo snel als gehoopt. Ook is er veel vrees over de Britse variant van het coronavirus. Een verlenging van de lockdown is daarom volgens het kabinet noodzakelijk. "Er was geen andere keuze", zei premier Rutte tijdens de persconferentie. De beelden uit Groot-Brittannië en Ierland van overvolle ziekenhuizen door de vele besmettingen, noemt hij alarmerend.

"Met het vaccin is er licht aan het einde van de tunnel, maar dat duurt nog een paar maanden. Als kabinet hebben we opnieuw gekeken wat we extra kunnen doen om de ergste negatieve gevolgen van de lockdown op te vangen." Hij noemt de verhalen van ondernemers hartverscheurend. "We kunnen nu niet alle pijn wegnemen. Maar zeker nu we licht zien, is het belangrijk dat we zo veel mogelijk bedrijven en banen door deze crisis heen trekken." Er komt dan ook meer steun voor bedrijven om hun hoofd boven water te houden.

Weer 1,5 meter afstand in het onderwijs

Het onderwijs was ook een punt van aandacht. "Het langer sluiten van scholen brengt grote problemen met zich mee. Voor leraren, ouders en studenten zelf, maar vooral de kwetsbare kinderen." De regels blijven zoals ze zijn, maar uit voorzorg moeten leerlingen op de middelbare school opnieuw 1,5 meter afstand gaan houden van elkaar. Er wordt gekeken of basisscholen en kinderopvangen eerder open kunnen, op 25 januari, maar dat hangt wel af van de besmettelijkheid van de Britse variant onder jongere kinderen.

Mogelijk een avondklok

De mogelijkheid van een avondklok, waarbij je 's avonds en 's nachts niet zonder geldige reden op straat mag komen, ligt op tafel. Het zou een effectief middel kunnen zijn om besmettingen achter de voordeur te voorkomen, evenals groepsvorming op straat door jongeren. "Een avondklok is een ingrijpende maatregel waar niemand op zit te wachten. Het OMT-advies, dat dit noemt, moeten we serieus nemen. De huidige lockdown is verschrikkelijk voor ons allemaal. Daarom is er veel voor te zeggen om het maximale te doen." Het Outbreak Management Team (OMT) wordt daarom met spoed gevraagd om hierover een advies uit te brengen

Reizen wordt afgeraden

Het wordt sterk afgeraden om te gaan reizen. Iedereen wordt verzocht om tot en met maart in Nederland te blijven. "Boek geen reizen, tenzij het vanwege enorm economisch belang of ernstige familieomstandigheden is."

Rutte sluit af met: "We zien gelukkig prachtige initiatieven, professioneel en vrijwillig. Ga daarmee door. Zo halen we samen de eindstreep op de best mogelijke manier."


Meer nieuws

Overige gisteren 17:21

Woubrugge ziet naar elkaar om

Maudy Heemskerk, inwoonster uit Woubrugge, begon zich in december ongerust maken over eenzame mensen in haar dorp. Met die reden startte zij ‘Woubrugge ziet naar elkaar om.’

Advertorial Overige gisteren 15:33

Slecht weer bestaat niet, slechte regenkleding wel...

Niets zo veranderlijk als het weer in Nederland! Een regenpak is dan ook zeker geen overbodige luxe. Sterker nog, als je regelmatig buiten te vinden bent is een regenpak een onmisbaar item! Maar hóe waterdicht is jouw regenpak nou eigenlijk? En op welke manier kun je je regenkleding het beste onderhouden? Plutosport deelt alle ins en outs.

Coronacrisis in Kaag en Braassem gisteren 09:02

Grote stijging gevaccineerden rijksvaccinatieprogramma in Kaag en Braassem

Het is je vast niet ontgaan: Nederland is gestart met vaccineren tegen het coronavirus. Alleen wanneer de groep gevaccineerden groot genoeg is, wordt de bevolking goed tegen het virus beschermd. Om in te schatten waar men mogelijk tegen de meeste corona-vaccinatieweigeraars aan zal lopen, bracht het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C) de algemene vaccinatiegraad per gemeente in kaart. Zo ook voor onze gemeente.